Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Co je Navy Rum

Odborníci na rumy se obvykle shodují, že Navy rum, neboli námořnický rum, je směs vyzrálých rumů ze dvou nebo více následujících kolonií: Barbados, Jamajka, Guyana a Trinidad. Někteří dodávají, že by měl také obsahovat rum z destilačního přístroje Double Wooden Pot Still Port Mourant v Guyaně, který je známý svým zemitým chuťovým profilem. Mnozí navíc tvrdí, že Navy rum by měl mít určitý minimální obsah alkoholu. Žádná oficiální definice ale neexistuje a ve školách se to bohužel neučí. V tomto článku se pokusíme na tuto otázku podívat trochu detailněji.

Námořnický rum - historie a význam

Co si tedy můžeme představit pod pojmem Navy rum, námořnický rum, kromě sudu s destilátem, který pijí námořníci? Již před stovkami let sloužily Karibik a některé části Jižní Ameriky jako zemědělské oblasti velkých evropských mocností - zejména Anglie, Španělska a Francie. Všechny měly kolonie, kde se vyráběl rum a zároveň námořnictvo, které tento rum dopravovalo zpět do Evropy.

Pro britské královské námořnictvo byl rum mimořádně důležitý díky souhře několika faktorů. V první řadě to bylo vydávání denních přídělů rumu námořníkům, což je tradice sahající přinejmenším do počátku 17. století. Když námořní lodě cestovaly z přístavu do přístavu, doplňovaly své nákladní prostory mnoha různými zásobami, včetně lokálně vyráběného rumu. Z kolonií se tak do Británie dovážely nejprve jamajské rumy, následovaly rumy z Barbadosu, rumy z Trinidadu a později i rumy z Guyany.

Navy rum - konzistentní složení

Zpočátku měla každá námořní loď svou vlastní směs rumu, která pocházela vždy z naposledy navštíveného přístavu. Později ale začalo být nutné zásobovat rumem všechny lodě britského námořnictva, nejen ty hlídkující v karibských vodách. V roce 1784 proto uzavřelo britské námořnictvo smlouvu s Jamesem Manem na pravidelné dodávky rumu. Karibský rum z výše zmíněných kolonií se dovážel do londýnských doků, kde ho Man nechal nejprve dozrát v sudech a poté namíchat tak, aby vytvořil vždy konzistentní produkt. Smlouva platila až do 31.7.1970, kdy byl denní příděl rumu pro námořnictvo zrušen. Toto pro námořníky smutné datum je také známo jako Black Tot Day.

Co znamená Navy strenght?

Co je Navy strenght a jak souvisí s námořnickým rumem je častá otázka. Navy strenght je další určující faktor, který je zcela nezávislým na tom, odkud rum pochází. Zjednodušeně řečeno se jedná o objemový alkohol neboli ABV. Rum v lodním podpalubí by se totiž mohl nechtěně vylít na důležitý střelný prach, takže námořnictvo vyžadovalo, aby rumy měly takový obsah alkoholu, aby se i střelný prach nasáklý rumem mohl vznítit a být tak dál k použití. Oblíbená (i když mírně zkreslená) hodnota je 57,15 % ABV neboli 114,3 U.S. PROOF. Ve skutečnosti je ale NAVY STRENGHT přesně 54,5 procenta, tedy 109 U.S. PROOF, kterou britské námořnictvo stanovilo po důkladné studii. V běžné praxi se 57,15 % ABV stále považuje za tzv. sílu námořnického rumu.

Navy Rum - přehled

Rum Pusser's je jasná jednička. Značka Pusser's koupila recepturu od britského námořnictva a tvrdí, že ji používá k výrobě věrných rumových „replik“. Pozorní milovníci těchto rumů si však všimli, že země uvedené ve směsi se v průběhu času lehce měnily. Nedávno se tak ze základní směsi Pusser's Blue Label stala směs, která obsahuje výhradně rum z Guany a na láhvi je nyní uvedeno, že je "inspirována" původní recepturou. Každopádně jako rum z jedné země neodpovídá definici námořního rumu. Nicméně Gunpowder Proof (Black Label) si dělá nárok na historickou přesnost, protože je směsí rumů z Guyany, Trinidadu a Barbadosu a jeho obsah alkoholu v lahvích je 54,5 %. Je z něj také výborný koktejl Navy Grog.

Plantation Rum O.F.T.D. Overproof se trefuje do správného námořnického stylu - směs rumů z Barbadosu, Guyany a Jamajky. S obsahem 69 % alkoholu však výrazně převyšuje sílu námořnického rumu. Správný popis je tedy spíše "navy style overproof". Rum Austrian Empire Navy je příjemný rum s krásnou etiketou a luxusní tubou, ale pro jeho 40% alkoholu a země původu destilátu Barbados ho z kolekce Navy rum musíme vyřadit.  

Rum Smith & Cross si oblíbili všichni, co mají v oblibě jamajský rum. Jeho obsah alkoholu v lahvích je 57 procent a na etiketě je uvedeno Navy strenth. Nicméně se nemůže kvalifikovat jako Navy style, protože se nejedná o multi-country blend. Také společnost Velier nedávno uvedla na trh rum Royal Navy Very Old, směs velmi dlouho zrajících destilátů z Trinidadu, Guyany a Jamajky, která má 57,18 % ABV. Jedná se tedy o Navy rum a zároveň rum Navy strenth.

Lamb's Navy Rum obsahuje rumy z Barbadosu, Jamajky, Trinidadu a Guyany, takže se kvalifikuje jako rum námořnického stylu. Je k dostání jak se 40 % ABV, tak se 75,5 % ABV - ani jeden z těchto parametrů však neodpovídá Navy strength.

Je vidět, že rumů s námořnicky znějícími názvy a 57 procenty ABV je poměrně hodně. Termín Navy strength se ale nepoužívá pouze u rumů. Poměrně oblíbený je totiž také Navy strenth gin.

Originální Navy rum

Závěrečná otázka tedy může znít: Je opravdu důležité trvat na historické pravdě a zároveň se tím připravovat o veškerou zábavu při poznávání rozmanitých rumů? Já myslím, že ne. Pověst rumu jako prvotřídního destilátu po desetiletí trpěla kvůli přístupu k marketingu, který říká "všechno jde". Pokud však chce být rum vnímán ve stejné sféře jako skotská whisky nebo bourbon, musí jeho zastánci určitě znát a ctít jeho tradice, ale zároveň být i přístupní inovacím.

Jan Odvárko, bestdrink.cz