Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Metaxa AEN No.2 - Despina

V roce 2018 přišla na svět druhá edice Metaxa AEN – DESPINA. Costas Raptis, master blender sklepů METAXA, použil druhý jedinečný sud ze zcela původních zásob. Nese jméno manželky Spyrose Metaxy – Despina. Despina byla výrazná osobnost, po smrti svého manžela převzala obchod a podařilo se jí šířit slávu značky Metaxa dál. Stala se rovněž první ženou mezi členy Řecké obchodní komory. Výjimečná je i Metaxa AEN Despina, jež má 43,5 % alkoholu a barvu tmavého mahagonu. Voní po doutnících a divoce rostoucích květinách, v chuti nabízí tóny sušeného ovoce, lanýžů a dubu. Závěr má dlouhý, plný a kořeněný. Celkem bylo stočeno pouhých 130 láhví, stejný počet jako je společnosti METAXA let. Jedná se proto o skutečně výjimečný sběratelský kousek. 

Poznámka 14.4.2023 : Metaxa Despina je nyní již celosvětově beznadějně vyprodána, poslední láhev lze zakoupit pouze v rámci celé kolekce Metaxa AEN.

V roce 2008, deset let před uvedením AEN Despina, přišel Costas Raptis s první edicí AEN. Tenkrát bylo na trh uvedeno 1888 křišťálových karaf na počest roku 1888, kdy byla společnost METAXA založena. Metaxa AEN no.1 se nyní stala mimořádným sběratelským kusem a až na malé výjimky je již zcela rozebrána.

Historie - Metaxa

Historie tradičního řeckého alkoholického nápoje Metaxa sahá až do roku 1888, kdy Spyros Metaxas přivedl na svět vůbec první láhev této jedinečné řecké brandy. Netrvalo dlouho a Metaxa si začala budovat své skvělé jméno také mimo své domovské území. Jedinečnost nápoje Metaxa podtrhuje také fakt, že tento alkoholický nápoj vytvořil mezi ostatními zrajícími destiláty zcela zvláštní kategorii. Není to totiž ani koňak ani brandy, zamilovali si ji ale také příznivci karibského rumu, kteří oceňují její nasládlou jemnost.