Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Nejstarší whisky na světě

Nejstarší jednosladová skotská whisky na světě Macallan 81 Y.O., která byla v proslulé aukční síni Sotheby's loni vydražena za rekordní sumu, prudce stoupá na ceně. Zcela tak vyvrátila domněnky některých investorů, že rekordní inflace a hrozba globální recese zpomalí trh s ultraprémiovou whisky.

V říjnu 2022 nabídla aukční síň Sotheby's v Londýně do dražby jedinou láhev The Macallan 81-Year-Old Single Malt. Když kladívko dopadlo naposled, soukromý sběratel z Velké Británie za ni zaplatil neuvěřitelných 325.740 dolarůNebyla to však obyčejná láhev skotské. Macallan The Reach je 81 let stará whisky z uznávané palírny ve Speyside, což z ní činí vůbec nejstarší single malt whisky, která kdy byla nalahvována. Whisky byla vydestilována ještě před vstupem USA do druhé světové války a od roku 1940 trpělivě odpočívala v jediném dubovém sudu, ve kterém předtím dozrávalo sherry

Whisky Macallan The Reach

Společnost Macallan stočila 288 karaf této mimořádné whisky již v únoru 2022. Několik karaf doputovalo i do specializovaného maloobchodu ve Vegas, kde se láhev prodávala za 125.000 dolarů. O pouhých 8 měsíců později se cena této úžasné whisky více než ztrojnásobila. Nejenom obsah, ale i jeho prezentace je obdivuhodná. Tři bronzové ruce, které drží karafu s vyfouknutým hrdlem, vytvořila skotská sochařka Saskia Robinson. Jsou symbolickou poctou lidem ze společnosti Macallan - master blenderce Kirsteen Campbellové, bývalému řediteli Allanu Shiachovi a - což je možná nejdůležitější - pracovníkům palírny z roku 1940. Bronzový podstavec a karafa jsou umístěny ve skříni vyrobené na zakázku z padlého jilmu, který byl v roce 1940 vysazen na pozemku The Macallan Estate. Tato jednosladová whisky Macallan je strohá a komplexní, s dobře zakomponovanou a jemnou rašelinovou kouřovostí. Má sytě kaštanovou barvu a na patře se vedle tresti a zázvoru s bohatým pryskyřičným závěrem prezentuje tmavou čokoládou, kůží a karamelizovanou švestkou. Opravdový unikát svého druhu.

Skotská single malt whisky - dokonalá investice

Podle Jonnyho Fowlea, který vede rychle se rozvíjející divizi zahrnující whisky, koňakrum a ostatní destiláty v aukční síni Sotheby's, se dalo takové zhodnocení očekávat.

"Tento mimořádný výsledek pro nejstarší whisky, která se kdy objevila v aukci, je zcela zasloužený," uvedl v písemném prohlášení po uzavření aukce 5. října. "Jediné verze speciálních jednosladových whisky jsou velmi žádané, a když se prodej začal blížit ke konci, viděli jsme, jak se přetlačují konkurenční nabídky, které posunuly konečnou cenu ještě výš, na téměř trojnásobek odhadu. Stáří, vzácnost a původ - opět svatá trojice pro sběratele."

Ale získal výherce aukce skutečně láhev whisky, která opravdu tak skvěle chutná? To vám těžko můžeme říct, protože prakticky nikdo ve světě whisky se nepřiznal, že by ji ochutnal. Ovšem pokud máte 326 000 dolarů na útratu, můžete být první. I když dnes už budete peněz potřebovat pravděpodobně mnohem více.