Dekantace neboli přelití vína z láhve do karafy se primárně týká červených vín. V zásadě má dva důvody. Především u červených vín dochází k usazování tmavých drobných částeček, tzv depotu, na dně láhve. Jde buď o zcela přirozenou součást nefiltrovaného vína nebo částečky vznikají při stárnutí, tedy zrání vína v láhvi, kdy dochází ke srážení tříslovin s červenými přírodními barvivy. Tento depot je zcela neškodný, ve sklence ale vypadá přece jenom poněkud neesteticky.
![](/user/articles/images/153.jpg)
Otevření vína
Druhým důvodem dekantování vína je jeho takzvané otevření, ke kterému dochází při tomto výraznému zvětšení plochy vína při kontaktu se vzduchem. Víno se takto daleko lépe rozvine a harmonizuje. Obecně takto dekantujeme kvalitnější a komplexnější vína. Dekantace červeného vína prospěje především robustnějším odrůdám s výraznějšími taniny, jako je Cabernet Sauvignon, Malbec nebo Syrah. Vína, která zrála v nových, dosud nepoužitých dubových sudech, si o přelití do dekantační karafy přímo říkají. Taková vína se nemusíme bát nechat v široké dekantační karafě rozdýchat klidně i hodinu. Dekantovat lehká a ovocná vína se naopak příliš nedoporučuje, delší odpočívání v dekantační karafě by jejich chuti nemuselo prospět. Pokud je ale přece jenom chcete servírovat z karafy, učiňte tak ihned po přelití.
Dekantování bílých a šumivých vín
Vína bílá a šumivá se dekantují pouze velmi výjimečně. Do užší karafy můžeme ale například přelít mladší vína odrůdy Chardonnay, která zrála alespoň nějaký čas v novém dubovém sudu. Takovým vínům 20-30 minut pobytu v karafě určitě jenom prospěje.
Jak postupovat při dekantaci vína?
Láhev, kterou máte v plánu dekantovat, si postavte klidně 24 hodin předem na stůl, aby se sediment usadil na dně. K lahvi vína si nachystejte ještě dekantační karafu, svíčku a sklenici. V den dekantace červeného vína postupujte následovně:
- Nachystejte si zapálenou svíčku ke karafě.
- Nalévejte víno po stěně nádoby, pomalu do dekantační karafy. Při tom mějte hrdlo lahve nad svíčkou, abyste mohli kontrolovat, že vám do dekantéru neteče i sedlina.
- Jakmile máte víno přelité do dekantační nádoby, vezměte ji do rukou a vínem v ní zatočte. Víno se tak otevře a jeho vůně i chutě se zharmonizují.
- Víno necháme ale dále čekat 30 až 60 minut v dekantační nádobě, aby se ještě více provzdušnilo.
- Nalijte do sklenice a vychutnávejte.
Postup dekantace se může lišit v bodě číslo 4, kdy ovocnější a jednodušší vína není nutné nechávat čekat tak dlouho.