Prowein Düsseldorf 2023

ProWein v Düsseldorfu je jeden z největších světových veletrhů s víny a destiláty a jediný mezinárodní veletrh, který pokrývá celý světový trh. Návštěvníci jsou výhradně profesionálové z celého světa z oblasti obchodu a gastronomie. Letošního ročníku veletrhu, který se konal 19. - 21.3.2023, se zúčastnilo více než 6000 vystavovatelů z 61 zemí a letos nechyběla ani Česká republika.

Naši dvoudenní návštěvu jsme pečlivě plánovali, abychom stihli navštívit nejenom naše současné dodavatele, ale zároveň také oslovit dodavatele nové.

Vinaři z 52 zemí

Největší zastoupení měla letos Itálie a to konkrétně 1205 vystavovatelů. Co jsme měli možnost zaznamenat, tak zde skutečně byli vinaři ze všech regionů Apeninského poloostrova. Jenom z Toskánska jich na veletrhu vystavovalo rovných 300, velké zastoupení mělo Piemonte, Puglia nebo Veneto.

Francouzům, druhé největší skupině vystavovatelů, patřily haly 9 a 10 o celkové ploše 13.000 m2. Bylo to přibližně 1000 vystavovatelů ze všech francouzských pěstitelských regionů a jednalo se tak téměř o samostatnou výstavu vín v rámci veletrhu. Představovala se zde velká jména jako Paul Mas, Castel Freres, Les Domaines Baron Edmond de Rothschild nebo Boisset. Jedním z vrcholů ve francouzských halách je již řadu let nabídka šampaňského, na které jsme se zaměřili i my. Zastoupení zde mělo přibližně 150 šampaňských domů, a kromě velkých značek jako Bollinger, Vranken-Pommery nebo Lanson, zde byla řada menších vinařství. Ty jsme navštívili, ochutnali jejich vína a věříme, že s některým z vinařství navážeme spolupráci.

Naši vinaři

Na veletrhu ProWein byly zastoupeny ve velkém počtu také další evropské země jako Španělsko, Portugalsko, Německo, Rakousko nebo zámořská vinařství. Kanada je naše srdcovka a na stánku vinařství Henry of Pelham jsem se setkali přímo s prezidentem společnosti Paulem Speckem a ochutnali novinky v portfoliu. Stejně tak jsme navštívili postupně také další „naše vinaře" a ochutnali jejich nové ročníky vín nebo novinky.

Destiláty z celého světa

Destiláty již k ProWeinu neodmyslitelně patří a letos zde své produkty vystavovalo na ploše zhruba 3.000 m2 více než 500 dodavatelů z celého světa. Vystavovatelé zde představovali celé spektrum destilátů: whiskykoňakovocné brandyarmagnaclikéry, ginvodku a mnoho dalších. V další hale nazvané „Same but Different“ zde bylo dalších 120 vystavovatelů z 26 zemí, kteří prezentovali své řemeslné destiláty, piva a cidery. Jednalo se o vrcholnou akci zejména pro moderní restaurační a barovou scénu a o místa pro vystavovatele byl enormní zájem. Několik společností zde prezentovalo také obaly a nám padla do oka láhev, která se nám později velmi hodila pro naši vlastní značku BEST DROPS.

Na veletrhu ProWein si každý najde něco pro sebe, od vynikajících degustací až po mistrovské kurzy a prezentace. Návštěva veletrhu je velmi inspirativní, přinesla nám mnoho zajímavých kontaktů a především nezapomenutelných chuťových zážitků.