Rumové regiony - Dominikánská republika

Dominikánská republika se stala útočištěm těch, kteří po převratu na konci 50. let utekli z Kuby. A tím pádem i novou rumovou velmocí. Od té doby navazuje na tradiční výrobu na Kubě, a tak se zpočátku vlastně dalo říct, že dominikánský rum je tak trochu rum kubánský. Není divu, že rumy z této oblasti patří ke světové špičce pro svojí vynikající chuť, která je výsledkem poctivé práce a kvalitních surovin.

Ideální podnebí pro cukrovou třtinu

Dominikánská republika leží na východě ostrova Hispaniola. Většinu území vyplňují horská pásma. Nejvyšší hora, pojmenovaná Pico Duarte, je vysoká 3087 m n. m., nejníže položeným bodem je jezero Enriquillo, které leží pod hladinou moře. Nížiny se táhnou podél pobřeží. Podnebí je vlhké a tropické. Průměrné teploty se pohybují od 16 do 30 °C. Roční úhrn srážek se pohybuje v rozmezí od 1000 do 2000 mm. Cukrová třtina tady má naprosto ideální podmínky pro svůj růst. Dominikánská republika leží v oblasti, kde často řádí hurikány. Povrch je z 40 % pokryt lesními porosty.

Kryštof Kolumbus - objevitel Hispaňoly

Ostrov byl objeven roku 1492 Kryštofem Kolumbem při jeho první cestě a byl nazván Hispaňola. Španělé ostrov kolonizovali, ale nikdy plně nekontrolovali západní část ostrova, která se stala základnou pro anglické a francouzské piráty. V roce 1697 se Španělsko vzdalo západní části ostrova (dnešní Haiti) ve prospěch Francie. Zbylá část kolonie, Santo Domingo, se stala dnešní Dominikánskou republikou. Domorodí obyvatelé, Indiáni kmene Aravak, zde poprvé seznámili Evropany s rostlinou, kterou nazývali tabakko (tabák) a se způsobem kouření smotků listů. Do dnešního dne se tabák a doutníky z této oblasti řadí k nejlepším na světě.

Dominikánské rumy

Španělé používali Santo Domingo jako odrazový můstek na svých výpravách k objevování a kolonizování karibské oblasti a Jižní Ameriky. Oblast se proslavila výrobou rumu a kvalitních doutníků. Rumy z Dominikánské republiky jsou většinou lehké a s jemnou chutí. Zákon stanovuje, že rumy musí zrát minimálně jeden rok. Řadí se mezi největší světové výrobce rumů. Pochází odtud značky rumů jako Oliver & Oliver, rum Barcelo, nebo rum Matusalem. Pro místní dominikánské rumy je typická nasládlá a jemná chuť s ovocnými tóny. Pokud se chcete ponořit do světa prémiových rumů, právě ty z Dominikánské republiky budou možná ty pravé. Pokud máte raději trochu drsnější rumy, zkuste jamajské rumy nebo rumy z Barbadosu.