Dominikánské rumy
Dominikánský rum má velmi zajímavou historii. Roku 1492 přistál Kryštof Kolumbus na druhém největším ostrově Velkých Antil, prohlásil ho za majetek španělské koruny a nazval ho „La Isla Espaňola“ – Španělský ostrov. Angličané později název zkomolili na „Hispaňola“, a ten se ujal do té doby, než si ostrov mezi sebou rozdělily dva státy: Haiti a Dominikánská republika. A právě dominikánský rum velmi zásadně ovlivnili celý rumový svět, a to především díky Kubáncům, kteří zde nalezli útočiště před politickými a hospodářskými problémy.
#ShowMore#
Dominikánské rumy a Kuba
Od roku 1872 na Kubě vyráběla palírna Santiago de Cuba celé portfolio výtečných kubánských rumů. V roce 1959 přebírá moc na ostrovem v čele povstaleckých oddílů Fidel Castro a palírna je znárodněna. Majitelé jsou nuceni opustit Kubu a zakládají značku Matusalem, která se záhy stane jednou z tváří „rumů z Dominikány“ a mnozí ji dodnes považují za nejlepší dominikánský rum. Obrovskou výhodou pro nově vzniklou společnost byli totiž její Master blendeři, potomci zakladatelů, kteří měli v oboru neocenitelné zkušenosti.
Dominikána a rum
Dominikánci mají k rumu velmi vřelý vztah a na ostrově během let vyrostlo několik opravdu prestižních značek. Jednou z nich je palírna Brugal, která byla založena v roce 1888 a do dnešní doby produkuje jedny z nejprestižnějších dominikánských rumů. Neméně zajímavé rumy nalezneme v portfoliu značky Barceló. Palírna má kubánské kořeny – na konci 19. století ji totiž založili kubánští přistěhovalci, kteří přinesli znalosti originálního postupu při zpracování cukrové třtiny.