Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Bílý rum

Bílý rum je ve světě jedním z nejběžnějších druhů rumu. Je to průhledný alkoholický nápoj, který se vyrábí ze šťávy cukrové třtiny, respektive z melasy. Hlavní rozdíl mezi bílým a tmavým rumem spočívá v době zrání. Bílé rumy neprocházejí procesem zrání nebo zrají jen velmi krátce.

Bílý vs tmavý rum

Čím se liší bílý rum od tmavého rumu? Tmavé rumy zrají v dřevěných sudech po dobu několika měsíců až let. Během zrání rum získává svou typickou tmavou barvu, vůni a chuť. Vůně bývá často velmi bohatá, s tóny zralého ovoce, vanilky a dubu. Chuť bývá plná, obvykle lehce nasládlá, s tóny kandovaného ovoce a dubu. Rum bílý neprochází procesem zrání, takže má obvykle méně výraznou chuť i aroma.

S čím se pije bílý rum?

Bílé rumy se nejčastěji používají k přípravě koktejlů. Je to skvělý základ pro míchané nápoje, jako je Mojito, Daiquiri, Piña Colada nebo Cuba Libre. Rumové koktejly jsou oblíbené po celém světě a spojení bílý rum koktejly už zkrátka patří k sobě. Bílý rum lze samozřejmě pít také samotný, ale jeho chuť je obvykle méně výrazná a zajímavá než u tmavého rumu. 

Nejlepší bílý rum

Na trhu je k dispozici široká škála bílých rumů. Mezi nejlepší bílé rumy patří:

Bacardi Carta Blanca - kubánský rum, který je nejprodávanější bílý rum na světě.

Havana Club 3 Y.O. - další kubánský rum, který je známý svou jemnou chutí.

Ron Brugal Blanco - dominikánský rum, který má svěží a ovocnou chuť.

Rum Barcelo Platinumdominikánský rum, který je vyroben z čisté třtinové šťávy.

Diplomático Planas – vynikající venezuelský rum

Plantation 3 Stars - zraje ve Francii, ale je to karibský rum.

Jak poznat kvalitní bílý rum

Kvalitní bílý rum by měl mít průhlednou barvu a hladkou chuť. Měl by být také bez jakýchkoli nepříjemných pachutí. Při výběru bílého rumu je dobré se zaměřit na značku a zemi původu. Obecně platí, že čím známější značka a dražší rum, tím větší je pravděpodobnost, že se jedná o kvalitní produkt.

Bílý rum je tedy univerzální nápoj, který lze použít k přípravě různých koktejlů nebo pít samotný. Pokud hledáte lehký a svěží alkoholický nápoj, bílý rum je skvělou volbou.