Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Tullamore Dew Phoenix

Aroma Tullamore Dew Phoenix Limited Edition je hřejivé a kořenité, následuje bohatá vůně karamelu a vanilky. Tato silnější whiskey vás díky vyššímu obsahu alkoholu pošimrá na jazyku a zanechá na něm chuť typickou pro pot still whiskey. Pokud do ní přidáte kapku vody, uvolní se sladká karamelová chuť, delikátní květinové podtóny a dubové třísloviny.

V roce 1785 městečko Tullamore postihla zničující nehoda balónu. Následný požár málem  město zničil, ale neuvěřitelně posílil morálku jeho obyvatel, kteří si od té doby do erbu města umístili právě fénixe. Díky jejich optimismu zažilo město v dalších desetiletích renesanci a založení palírny Tullamore D.E.W. v roce 1829.  

Pár slov o palírně

Počátky legendární irské whiskey Tullamore D.E.W. je možno vysledovat zpět do roku 1829, kdy Michael Molloy založil ve městě Tullamore v hrabství Offaly Tullamore Distillery. V roce 1887, po smrti pana Molloye, přešla palírna do rukou rodiny Dalyů a zodpovědnost za obchod převzal kapitán Bernard Daly. Nadšený sportovec kapitán Daly přenechal rutinní chod palírny jednomu ze svých spolupracovníků, Danielu E. Williamsovi, který se posléze stal generálním ředitelem Tullamore Distillery.

Daniel E. Williams měl na rozvoj palírny velký vliv. Jeho iniciály D.E.W. byly inspirací pro název ‘Tullamore D.E.W.'  Původní slogan "Give every man his Dew" platí prakticky dodnes. Výrazně se zasloužil o rozmach a rozvoj palírny a členové jeho rodiny se stali s kapitánem Dalym společnými akcionáři palírny.

Daniel E. Williams byl velmi podnikavý. V roce 1893 například zavedl do Tullamore elektřinu. Nechal  v palírně instalovat první telefony ve městě a zavedl motorizovanou dopravu. Pro irskou whiskey však nastaly těžké časy - prohibice v Americe a ekonomická válka s Británií ve 30. letech tomuto odvětví rozhodně nepomohla. Po druhé světové válce začal Desmond Williams, vnuk Daniela E Williamse, používat moderní marketingové techniky a vrátil irské whiskey její postavení ve světě.

Desmond ukázal, že je stejně podnikavý jako jeho dědeček. V roce 1947 byl v Tullamore vynalezen také známý irský whiskey likér - Irish Mist, založený na dávné receptuře známé starým irským náčelníkům. Jde o směs irské whiskey, bylin a medu, jejíž receptura se ztratila na konci 17. století a byla znovu objevena v rukopise o 250 let později.

Desmond také využil irské šílenství po kávě. Tullamore Dew byla první irskou whiskey používanou v úplně první irské kávě. Tento legendární nápoj vymyslel vynalézavý barman Joe Sheridan v roce 1942. Receptura se dodnes nezměnila. Irská káva tvoří jemnou rovnováhu kávy, irské whiskey Tullamore Dew, cukru a šlehačky a je dnes populárnější než kdy jindy. A co je nejdůležitější, Desmond dokázal rozpoznat potenciál míchaných whiskey. Jemnou, zralou a výraznou chuť Tullamore D.E.W. je možno přičíst této jeho předvídavosti.