Vinařství Henry of Pelham

Vinařství Henry of Pelham je založeno na rodinné tradici již 6 generací. Současnými majiteli jsou tři bratři: Paul, Matthew a Daniel Speck. Jejich podpisy najdeme na zadní vinětě lahve vína. Vinařství bylo založeno již v roce 1842, kdy syn praprapradědečka současných majitelů vysadil jedny z prvních vinic v Kanadě.

Vinařství se rozprostírá na ploše 135 hektarů a nalezneme zde odrůdy bílého vína jako Chardonnay, Riesling, Pinot Grigio nebo Savignon Blanc, u vína červeného potom Pinot NoirCabernet Franc nebo Merlot. Vinice jsou součástí apelace Niagara Peninsula (Niagarský poloostrov). Všechny hrozny pro vína Henry Pelham a Speck Family Reserve se pěstují v sub-apelaci Short Hills Bench.

 
Obrázek článku

Pro tuto oblast jsou charakteristické velmi teplé slunečné dny a chladné noci. Společně s bohatou naplaveninovou a komplexní půdou jsou ideální pro rozvoj intenzivních hroznových chutí. Půda je tvořena směsí jílu, štěrku a hlíny a je bohatá na nerostné látky a stopové prvky. Svahy jsou mírné s dobrou drenáží. 90 % svahů je jižních a jsou součástí jedné z nejteplejších oblastí pro pěstování vinné révy v okolí Niagary. Velká jezera zmírňují výkyvy teplot a zajišťují příjemné jarní teploty a babí léta.

Klasifikace VQA

Vinice umožňují vytvořit vína plná, intenzívní chuti a charakteru. Apelace je svou klasifikací omezena a výroba je tudíž velmi limitována.  Vína nesou pečeť té nejvyšší kvality, vinařské autority VQA/The Vintners Quality Alliance. Množství hroznů ponechaných na keřích je rovněž omezeno a z jednoho akru se tak sklidí pouze okolo 4,5-5 tun. Hrozny jsou ručně sbírány. Fermentace probíhá poměrně rychle v nerezových tancích, víno je potom svěží, šťavnaté, plné ovocných tónů a bez zbytečně velkého množství taninů.