Koňaky, Strana 5

Nejprodávanější

Maison Guerbe Rare 0,7 l
Maison Guerbe Rare 0,7 l
Skladem
Kód: 1201900
 
1 999 Kč
Chateau Montifaud V.S.O.P. 0,5 l
 
1 349 Kč
Albert de Montaubert Club Premier 0,7 l
 
1 670 Kč
André Petit Hors d´Age Millésime 1981 0,7 l
 
6 950 Kč
Albert de Montaubert 1970 0,7 l
Albert de Montaubert 1970 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1200700
 
9 969 Kč
4B0169346C604448A9302278DDBECC63
Albert de Montaubert 50 Y.O. 0,7 l
Již se neprodává
Kód: 1200650
 
8 969 Kč
F70D590970714DC3842451C335DD122C
 
4 849 Kč
Albert de Montaubert X.O. 0,7 l
Albert de Montaubert X.O. 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1200600
 
1 990 Kč
Baron Otard V.S. 0,7 l
Baron Otard V.S. 0,7 l
Skladem
Kód: 1208240
 
789 Kč
André Petit Hors d´Age Millésime 1980 0,7 l
 
6 950 Kč
77 položek celkem
Rémy Martin Louis XIII 0,7 l
79 900 Kč
Kód: 1203500
Rémy Martin V.S.O.P. 0,7 l Kód: 1203100
dfe5739c 3a1a 4a06 bca9 d24ad6668437 500x500
1 339 Kč
Kód: 1203105
Rémy Martin X.O. Excellence 0,7 l
4 199 Kč
Kód: 1203300
Thomas Hine Antique X.O. 0,7 l
3 299 Kč
Kód: 1209290

Koňak nebo také cognac je neznámější brandy na světě. Označení koňak se smí užívat pouze pro brandy (vinný destilát) z přesně označeného území. Kraj kolem Cognacu leží v západní Francii na pobřeží Atlantiku, severně od Bordeaux. Vlídné klima, sluneční svit, půda bohatá na křídu – to vše poskytuje výtečné podmínky pro pěstování vinné révy.

Kraj Cognac je navíc rozdělen do 6 oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires a Borderies. Srdce oblasti leží z větší části v křídové krajině zvané Grande Champagne a většina znalců se domnívá, že právě proto se zde rodí ten nejlepší koňak. Celková rozloha vinic je nyní 82 338 hektarů.

#ShowMore#

Rozdělení cognacu dle stáří a původu

Nejmladší koňak, který se může prodávat, je nejméně 2 roky starý (datováno od 1. dubna následujícího roku od sklizně). To je samozřejmě předpis daný zákonem, ale ti nejlepší míchači jsou hrdí na to, že používají starší ročníky. Jejich „formule“ jsou však přísně střežená tajemství.

Termíny užívané na etiketách jsou definovány takto:

  • VS nebo *** – nejmladší koňak ve směsi je minimálně 2 roky starý
  • VSOP, VO, Resérve – nejmladší koňak ve směsi je minimálně 4 roky starý
  • XO, Napoléon, Extra a Hors d´Age - nejmladší koňak ve směsi je minimálně 6 let starý
  • Fine Champagne – směs koňaků z oblasti Grande Champagne a Petite Champagne, musí však obsahovat minimálně 50 % z Grande Champagne

Výroba koňaku

Pro výrobu koňaků jsou používány z 96 % odrůdy vinné révy s bílými hrozny, převažuje Ugni Blanc, Folle Blanc, Colombard. Koňaky jsou dvakrát destilovány pomocí tradičních měděných destilačních kotlů, stejný druh se používá také při výrobě skotské sladové whisky. Nefiltrované víno, často ponechané na kvasinkách (usazeniny zbylé po kvašení), se nalije do baňatého kotle a zahřívá se. Alkoholové výpary postupně stoupají vzhůru a shromažďují se v kopuli, která má tvar cibule. Tekutina je po první destilaci jemně zakalená a obsahuje 27–30 % alkoholu. Říká se jí brouillis neboli „předek“. Druhá destilace (nazývaná la bonne chauffe) trvá okolo 12 hodin a shromažďování brandy se musí zastavit nejpozději při poklesu alkoholu pod 60 %. Většina palíren však zastavuje shromažďování dříve (již při 68 %).

Dlouhé zrání koňaku patří mezi destiláty k něčemu jedinečnému. Pomalá oxidace umožní odeznění ostrých tónů a rozvinutí jemných rysů. Někteří destilatéři dávají přednost zrání brandy v plné síle hned po destilaci, přičemž akceptují vysoký odpar. Francouzští finanční odborníci povolují ztrátu (poeticky nazvanou „andělský podíl“) tři procenta. Opravdu staré koňaky mohou být lahvovány dokonce v síle, kterou dosáhnou samovolně časem. Většinou je ale jejich „síla“ (obsah alkoholu) zredukována brzy po destilaci přidáním destilované vody nebo směsi koňaku a vody. Na koňak mají vliv i budovy, kde v sudech zraje, a to především vlhkost. Sklepmistr musí pozorně sledovat proces zrání a stěhovat sudy z jedné budovy do druhé, umístit je na holou zem či naopak do vyššího patra.

Důležitý je výběr dřeva pro sudy, a to jak druhu, tak i stáří. Smí se používat pouze dřevo z francouzského dubu (troncaiský nebo limousinský). Limousinské duby obsahují více taninu, ale méně ligninu (zpevňující materiál, který poskytuje vanilkové aroma). Troncaiské duby mají těsnější letokruhy a uvolňují tanin rychleji, proto jsou oblíbeny při výrobě koňaku určeného pro brzký prodej.

Rozhodnutí, zda použít pro zrání mladého brandy čerstvé dřevo nebo pouze jeho určitý podíl, závisí na stylu každé palírny. Je samozřejmé, že koňak může zůstat v nových sudech jen určitou danou dobu, jinak by získal příliš silnou pachuť dřeva. Po sedmi letech je sud nazýván barrique rousse a používá se dál k zrání starší brandy. 15-20 letý koňak získává plnější, hutnější charakter a nazývá se rancio. Se ztrátou obsahu a množství alkoholu přichází jemnější chuť a koncentrovanější vůně. Vrchol přichází někdy mezi 40-50 lety stárnutí. V tomto období se koňak přelévá do velkých skleněných demižonů. Nejstarší koňaky jsou uchovávány v tmavých sklepech, velmi často úplně jinde než ostatní zásoby. Tato speciální rezerva se nazývá „Paradise“.

Míchání koňaku je mimořádné umění. Sklepmistr pozoruje, jak se která surovina vyvíjí, vyměňuje sudy, vybírá místa zrání. Protože se prakticky všechny koňaky prodávají bez údajů o místě a době sklizně, míchač důmyslně mísí dohromady koňaky různého stáří a z různých oblastí. Dosahuje tak harmonie, kvality a osobitého stylu. Jakmile se dosáhne žádané směsi, výsledný koňak se ponechává v sudech další dobu, aby se jednotlivé složky vzájemně dokonale prolnuly. Plněním do láhví je proces zrání koňaku ukončen.

Jak koňak skladovat

Koňaky již v láhvi nezrají, láhev by proto měla být postaveno kolmo, aby se působením korku koňaky nezkazily. Velmi staré koňaky jsou citlivé na chlad, který může způsobit zakalení. Ideální je tedy pokojová teplota a temno.