Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Zacapa - ústup ze slávy

Nemusíte se o svět rumů zajímat nijak podrobně, abyste slyšeli o značce Zacapa. Guatemalský výrobce prémiových rumů se až donedávna těšil pozici nejoblíbenějšího rumu. Bylo jedno, jestli jste se nacházeli v pražském baru, nebo ve vesnici na okraji pralesa, na obou místech jste si mohli dát panáka Zacapy. Historie výroby tohoto rumu, jeho pozice neotřesitelné jedničky na trhu, a nakonec mírný ústup do pozadí by mohlo vydat na slušné povídání, ale pojďme si to shrnout stručně. 

HISTORIE A VÝROBA

Píše se rok 1976 a v guatemalském městě Zacapa byla založená stejnojmenná palírna. Výroba ale začíná na plantážích cukrové třtiny. Ty se nacházejí na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce přibližně 350 metrů. Palírna se chlubí tím, že její plantáže jsou pro produkci cukrové třtiny díky kombinaci mikroklimatu, teploty a složení půdy ty nejlepší na světě. Také využívají pro výrobu rumů Zacapa tzv. panenský sirup – primární výrobek zpracování cukrové třtiny. Tím se odlišují od ostatních výrobců, kteří využívají pro destilaci tzv. melasu – zbytkový produkt výroby cukru. Další unikát, který palírna drží, je využívání vlastního kmene kvasinek získaných z ananasu (Saccharomycescerevisce), které produkují typické, ojedinělé aroma rumů Zacapa. Proces zrání je také unikátní. V nadmořské výšce 2333 metrů se nachází tzv. “The House AbovetheClouds“ (Dům nad mraky). Jedná se o jedno z celosvětově nejvýše položených míst využívaných pro zrání destilátů. Svoje specifické vlastnosti získává díky nižší teplotě (průměrná je 16,6°C), řidšímu vzduchu a nižšímu atmosférickému tlaku. Toto prostředí zpomaluje zrání a pomáhá zintenzivnit infuzi chutí z dubových sudů. 

CENA ÚSPĚCHU

 Na světě probíhá mnoho a mnoho soutěží o nejlepší rumy, ale na úspěchu značky Zacapa se podepsala především jedna: International Rum Festival. V té době se jednalo o jediný festival zaměřený čistě na rumy. Každoročně zde bývá nashromážděno a posuzováno rumovými experty a milovníky rumů až 200 rumů. Ocenění z tohoto festivalu mělo samozřejmě mnohem větší váhu než z ostatních. A právě ročník 1998 tohoto festivalu byl pro Zacapu přelomový, když získal poprvé zlatou medaili. Zároveň bylo fantastickým úspěchem, když toto ocenění obdržel i v následujících 4 letech. V roce 2002 byl za své historické úspěchy oceněný platinovou medailí a uveden do síně slávy. Jak už to ale bývá, nic netrvá věčně. A byť se rum těšil extrémní oblibě, nevyhnul se srovnávání s ostatními značkami. Ve věčném závěsu v oblíbenosti spolu neustále soupeřili Zacapa a Diplomático, později se přidal Don Papa. A v roce 2018 přišel zlom, kdy značka zavelela k celosvětovému zdražení. Obliba značky se od té doby prudce propadla a dala vyniknout jejím soupeřům. Ať už byl pravý důvod ke zdražení jakýkoliv, je jisté, že se na pozici jedničky Zacapa již nevrátí. Ale netřeba zoufat, i před zdražením bylo spoustu lepších rumů, stačí jen hledat, nebo si nechat poradit. Třeba právě u nás v kamenné prodejně. Navštivte nás, už jenom kvůli tomu krásnému pohledu na desítky a desítky rumových značek.