Výrobce

Produktové řady

    Cena

    Druh destilátu nebo likéru

    Objem

    Země

    Ovocné a bylinné destiláty

    Ovocné destiláty neboli pálenky jsou oblíbené především pro svou příjemnou vůni a jemnou chuť. Obvykle se vyrábějí z ovoce, které je v daném kraji nebo zemi snadno dostupné. Asi nejrozšířenější ovocný destilát na našem území je proto slivovice, která se mimo komerční destilace často pálí i podomácku.


    Zobrazit více informací Zobrazit méně informací

    Významní místní výrobci


    Jedna z nejuznávanějších společností zaměřených na ovocné destiláty je pálenice Žufánek. Jejich produkty jsou skutečně pouze přírodní, nepoužívají žádná dochucovadla nebo aromata. Mají široké portfolio destilátů, pochopitelně nechybí slivovice, ale vyrábějí také skvělou meruňkovicihruškovici a ve svém portfoliu mají i borovičku nebo kontušovku. Nebojí se experimentovat, svou slivovici tak například nechávají zrát v sudu, kde dřevo dodá destilátu neobvyklou chuť. Destilují také vynikající jablkovici, které se u nás často nesprávně říká calvados. Tradiční pálenky společnosti Rudolf Jelínek zná asi opravdu každý. Málokdo už ale ví, že společnost má v sortimentu také košer slivovici, se kterou již kdysi dávno prorazili na trh nápojů v USA. Určitě se jim nepodařilo na americkém území předstihnout v prodeji bourbon, ale úspěch to byl ohromný. Dalším významným hráčem z českých výrobců je značka Baron Hildprandt, která má poměrně široký sortiment tradičních destilátů včetně těch dozrávajících v sudu. 


    Zahraniční výrobci


    Na českém trhu se již před mnoha lety etablovala značka Fassbind, která přinesla do té doby u nás nepoužívaný postup. Na konci výrobního procesu přimíchává do svých destilátů trochu čerstvě vylisované šťávy. Ta dodá nápoji mírně nasládlou a příjemnou chuť, která někomu může připomínat likér. Má přitom poctivých 40% alkoholu. Výborné slivovice a hruškovice vyrábí italský výrobce Pircher, který pro své hruškovice používá odrůdu Williams vyšlechtěnou právě pro výrobu destilátů.


    Jak pálenky pít


    Doporučuje se menší sklenka tulipánového tvaru, která se používá třeba i pro pití karibského rumu, kdy její tvar nechá více vyniknout aroma. Z tohoto důvodu je také vhodnější pít destilát při běžné pokojové teplotě a nechat vůni a chuť lépe rozvinout, byť někteří konzumenti pálenku preferují vychlazenou. Rozhodně se hodí jak před jídlem jako aperitiv, tak i po jídle jako digestiv.

    Zobrazit méně informací

    Ovocné a bylinné destiláty  Počet produktů: 46

    na stránku