Slovník pojmů, Strana 10
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
reposado
Reposado – znamená uleželý nebo odpočatý. Destilát zraje dva až 11 měsíců v dubových sudech, z nichž na konci získá svou typickou světle zlatavou barvu a vyváženou chuť. Označení nalezneme…
Ribolla Gialla
Ribolla Gialla (také známá jako Ribolla) je bílá réva, která se nejvíce pěstuje v oblasti Friuli na severovýchodě Itálie. Odrůda se také vyskytuje ve Slovinsku, kde je známá jako Rebula. Tato odrůda není příbuzná s friulským červeným vinným hroznem…
Riesling
Riesling patří mezi nejuznávanější bílé odrůdy světa a bývá považován za krále bílých vín. Jeho domovinou je Německo, zejména oblast Porýní, odkud se rozšířil do Alsaska, Rakouska, Austrálie, USA či na Nový Zéland. Výborné jsou také…
Richard Seale
Rodinné dědictví a začátky ve Foursquare Richard Seale je výraznou osobností moderního světa rumu, který svým přístupem a názory rozdělil komunitu na dva tábory – jedni ho obdivují, druzí jej považují za kontroverzního puristu. Ať už ale…
Ripasso
Ripasso - opětovný, je italský termín pro metodu druhotného zpracování vinných hroznů, zejména při výrobě červených vín. Nejvíce je tento termín spjatý s italským regionem Valpolicella, konkrétně s víny označovanými jako…
Rmutování
Rmutování je proces, při kterém je škrob ze sladu pomocí sladových enzymu přeměněn na cukry. Proces rmutování se využívá při výrobě piva.
Ruby portské
Ruby – označení pro nejrozšířenější druh portského vína. Po fermantaci je uloženo v nerezových či betonových nádržích, aby se zabránilo oxidačnímu zrání a zachovala se sytě červená barva. Portské víno se před lahvováním zjemňuje a…
Rulandské modré
Rulandské modré neboli Pinot Noir je starobylá, středně pozdní moštová odrůda révy vinné, pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska. Odrůda je tradičně používána k výrobě červených vín a růžových vín.
Rulandské šedé
Rulandské šedé (Pinot Gris, Pinot Grigio) je bílá odrůda vinné révy, která je u nás velmi rozšířená. Ve vůni má jemné květinové vůně a ovocné tóny. Chuť je harmonická a elegantní.
Rumový koktejl Barracuda
Koktejl Barracuda je osvěžující letní nápoj, který je kombinací rumu, ananasového džusu, limetkové šťávy a bylinného likéru Galliano. Je to oblíbený nápoj na plážích a v barech po celém světě. Historie koktejlu Barracuda Původ…
Ryzlink rýnský
Původ Ryzlinku rýnského je německý. Jde o klon z divoké lesní révy Vitis silvestris pocházející z Porýní. Nejlepší vína odrůdy Ryzlink rýnský se produkují v německé oblasti Mosela. Odrůda vyniká vysokou odolností proti mrazům. Často u nás…
Ryzlink vlašský
Ryzlinku vlašský má neznámý původ. Není ani "příbuzný" s ryzlinkem rýnským. Patří mezi nejpěstovanější odrůdy bílých vín na Moravě. Nejvíce se pěstuje v Mikulovské podoblasti v okolí Pálavy. Tato odrůda vyžaduje tzv. pozdní zrání.…
Sangiovese
Sangiovese je místní název pro modrou odrůdu Brunello. Toto prestižní červené víno je z italského regionu Toscana (Toskánsko). Brunello di Montalcino DOCG zraje minimálně 4 roky včetně 2 let v sudu a 4 měsíce v láhvi. Riserva zraje minimálně 5…
Sauternes
Sauternes – vinařská podoblast v Bordeaux. Jedná se o sladká vína, která jsou vyráběna z odrůd Sémillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle. Vína ze Sauternes mají velký potenciál ke zrání, bez problémů to je 20-30 let, nejlepší…
Sauvignon Blanc
Sauvignon blanc je jedna z nejvýraznějších a nejcharakterističtějších bílých odrůd vinné révy. Její původ najdeme ve Francii, konkrétně v údolí řeky Loiry, kde dala světu slavná vína z oblastí jako Sancerre či Pouilly-Fumé. Odrůda se…
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc je starobylá francouzská moštová odrůda révy vinné, pocházející pravděpodobně z regionu Bordeaux či z vinařských oblastí na Loiře. Uvádí se, že vznikla spontánním křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín.
Sharon Sue Hang Baksh
Sharon Sue Hang Baksh, Master Blender rum El Dorado, zahájila svou kariéru v oboru výroby rumu ve společnosti Demerara Distillers Limited jako chemička v roce 1995 po absolvování univerzity s bakalářským titulem z chemie. Sharon Baksh…
Sherry - fortifikované víno
Sherry - fortifikované víno z jihu Španělska. Šťáva z hroznů se však u Sherry nenechává úplně prokvasit. Druhy vína Sherry – Fino (nejsušší a nejsvětlejší), Manzanilla (suché a velmi jemné), Amontillado (suché, tmavé), Oloroso…
Sherry - specialita z vinné révy
Sherry je druh alkoholického nápoje vyrobený ze speciálních odrůd bílých hroznů. Jde o fortifikované, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát. Tím se liší od portského vína, kde se destilát přidává již v průběhu…
Shiraz
Shiraz nebo také Syrah je odrůda révy vinné, která slouží k výrobě červených vín. Odrůda Shiraz byla vyšlechtěna ve Francii. Nyní rozšířena v Austrálii, Novém Zélandu, USA, JAR, Itálii, ale i Kanadě.
silver
Silver - neboli stříbrná tequila, mezcal či sotol. Označení pro nejmladší destilát, který zrál maximálně po dobu čtyř týdnů. Díky krátké době zrání si zachovává ostrou chuť a výrazné tóny agáve.
single barrel bourbon
Single barrel bourbon – malt whisky z jediného sudu. Většinou se takto zpracovávají opravdu staré bourbony - 18 let zrání není žádnou výjimkou. Každá láhev pak nese kromě jiných značení také číslo sudu, ze kterého je stočena. Na rozdíl od…
Single grain whisky - nedocenitelná chuť i kvalita
Single grain whisky - obilná whisky z produkce jedné palírny. Může jít i o směs z jedné palírny. Single malt whisky se vyrábí výhradně z ječmenného sladu. Pochází také z jediné palírny a nemíchá se s whisky z ostatních palíren.
sistema solera
Systém solera (Sistema Solera) je způsob zrání a míchání alkoholických nápojů, který je běžně používán při výrobě některých druhů nápojů jako je sherry, rum, brandy a jiné destiláty. Tento systém je oblíbený pro svou schopnost vytvářet…
sloe gin
Sloe gin je likér na bázi ginu. Jeho základem je zpravidla klasicky vydestilovaný gin, v němž jsou posléze macerovány trnky (sloes). Z nich získává sloe gin svou sytě rudou barvu a ovocitou, mírně trpkou příchuť.