Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Slovník pojmů, Strana 9

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

ProWein

ProWein je jeden z největších světových veletrhů s víny a destiláty . Na tento veletrh se pravidelně "sjíždí" profesionálové z celého světa.

Průtahová destilace

Způsob výroby některých alkoholických nápojů, na jehož počátku nestojí fermentace, ale macerace aromatických surovin, které v sobě nemají přirozeně cukr (nedají se kvasit) v již připraveném neutrálním alkoholu. Vznikne macerát, který je…

Přeškrtnutá cena

Přeškrtnutá cena u daného produktu označuje nejnižší cenu výrobku v době 30 dnů před poskytnutím dané slevy.

Přípitek

Přípitek odjakživa patří k naší kultuře. Slouží jako završení slavnostní události, oslava vítězství, jako symbol stvrzené domluvy, ale je také například oblíbeným nápojem při oslavě konce roku. Jaký alkohol zvolit a v jakých skleničkách…

Přívěsek hroznu

Jde o malý boční střapeček, který vyrůstá u hlavního hroznu ale pouze u některých odrůd, například u odrůdy Ryzlink vlašský.

Pulque

Pulque nebo také octli je tradiční alkoholický nápoj původních obyvatel Mexika. Jde o kvašený nápoj z mízy divoce rostoucí agáve a svým způsobem tak i předchůdce tequily. Ta se začala vyrábět až po příchodu španělských kolonizátorů,…

Pupitr

Pupitr je zařízení určené pro výrobu šumivého vína. Jeho tvar připomíná velké A a skládá se ze dvou perforovaných dřevěných ploch, do kterých se vkládají láhve vybavené tirážním likérem. V láhvích umístěných v takovýchto pupitrech probíhá…

Pyraziny

Pyraziny jsou sloučeniny z velké skupiny aromatických látek. které vznikají v hroznech vinné révy a vínu dávají aroma čokolády, kávy, pražených oříšků nebo chleba. Aroma čokolády a kávy najdete například v červeném víně v odrůdě Modrý Portugal.

Quarter cask

Quarter Cask je malý sud o objemu 45-50 litrů. Tyto čtvrtinové sudy, vzhledem ke své relativně malé velikosti, výrazně více ovlivňují zrání destilátu a mají tendenci urychlovat proces zrání. Používání těchto sudů má proto svá specifika,…

Quercus alba

Quercus alba – latinský název pro americký bílý dub; nejčastější odrůda dubu používaná pro výrobu sudů pro zrání destilátů, především whisky.

Rachel Barrie

Rachel Barrie, vystudovaná doktorka věd, v současnosti zastává post master blender v destilerii Glen Dronach. Ve světě whisky se pohybuje již od roku 1991 let a během let údajně ochutnala přibližně 150 000 sudových vzorků z více než…

Rancio

Poněkud nejednoznačný termín, užívaný k definici specifického buketu některých vzácných, starých destilátů či fortifikovaných vín, zejména se jedná o koňak, armagnac a brandy. Největší vliv na vznik rancia má mnohaletý…

reposado

Reposado – znamená uleželý nebo odpočatý. Destilát zraje dva až 11 měsíců v dubových sudech, z nichž na konci získá svou typickou světle zlatavou barvu a vyváženou chuť. Označení nalezneme…

Ribolla Gialla

Ribolla Gialla (také známá jako Ribolla) je bílá réva, která se nejvíce pěstuje v oblasti Friuli na severovýchodě Itálie. Odrůda se také vyskytuje ve Slovinsku, kde je známá jako Rebula. Tato odrůda není příbuzná s friulským červeným vinným hroznem…

Riesling

Riesling- původ Ryzlinku rýnského je německý. Jde o klon z divoké lesní révy Vitis silvestris pocházející z Porýní. Vyniká vysokou odolností proti mrazům. 

Richard Seale

Richard Seale je významná osobnost rumovými znalci opěvované destilerie Foursquare na Barbadosu. Působí zde od roku jejího založení (1993), jako master blender, vrchní destilatér i ambasador v jedné osobě. Je znám pro svou až radikální…

Ripasso

Ripasso - opětovný, je italský termín pro metodu druhotného zpracování vinných hroznů, zejména při výrobě červených vín. Nejvíce je tento termín spjatý s italským regionem Valpolicella, konkrétně s víny označovanými jako…

Rmutování

Rmutování je proces, při kterém je škrob ze sladu pomocí sladových enzymu přeměněn na cukry. Proces rmutování se využívá při výrobě piva.

Ruby portské

Ruby – označení pro nejrozšířenější druh portského vína. Po fermantaci je uloženo v nerezových či betonových nádržích, aby se zabránilo oxidačnímu zrání a zachovala se sytě červená barva. Portské víno se před lahvováním zjemňuje a…

Rulandské modré

Rulandské modré neboli Pinot Noir je starobylá, středně pozdní moštová odrůda révy vinné, pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska. Odrůda je tradičně používána k výrobě červených vín a růžových vín.

Rulandské šedé

Rulandské šedé (Pinot Gris, Pinot Grigio) je bílá odrůda vinné révy, která je u nás velmi rozšířená. Ve vůni má jemné květinové vůně a ovocné tóny. Chuť je harmonická a elegantní. 

Rumový koktejl Barracuda

Koktejl Barracuda je osvěžující letní nápoj, který je kombinací rumu, ananasového džusu, limetkové šťávy a bylinného likéru Galliano. Je to oblíbený nápoj na plážích a v barech po celém světě. Historie koktejlu Barracuda Původ…

Ryzlink rýnský

Původ Ryzlinku rýnského je německý. Jde o klon z divoké lesní révy Vitis silvestris pocházející z Porýní. Nejlepší vína odrůdy Ryzlink rýnský se produkují v německé oblasti Mosela. Odrůda vyniká vysokou odolností proti mrazům. Často u nás…

Ryzlink vlašský

Ryzlinku vlašský má neznámý původ. Není ani "příbuzný" s ryzlinkem rýnským. Patří mezi nejpěstovanější odrůdy bílých vín na Moravě. Nejvíce se pěstuje v Mikulovské podoblasti v okolí Pálavy.  Tato odrůda vyžaduje tzv. pozdní zrání.…

Sangiovese

Sangiovese je místní název pro modrou odrůdu Brunello. Toto prestižní červené víno je z italského regionu Toscana (Toskánsko). Brunello di Montalcino DOCG zraje minimálně 4 roky včetně 2 let v sudu a 4 měsíce v láhvi. Riserva zraje minimálně 5…

Nahoru