Výrobce

Produktové řady

    Cena

    Objem

    Stáří

    Země

    Rum

    Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Původ slova rum není jasný, nicméně existují dvě teorie o vzniku tohoto označení. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbellion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharum officinarium“.


    Zobrazit více informací Zobrazit méně informací


    Většina producentů rumu se nachází v oblastech, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, jako je Austrálie, Indie, ostrov Réunion či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). Jeho vlastí jsou Antily (souostroví, které představuje dominantní část Karibiku), kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu.



    Existuje několik druhů rumů. Světlý rum (blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován především samotný či využíván pro vaření.



    VÝROBA RUMU



    Postup výroby rumu je poměrně složitou záležitostí. Skládá se z několika kroků, bez jejichž správného dodržení se výrobní proces neobejde.



    I. Zpracování cukrové třtiny



    Sklizeň cukrové třtiny začíná tím, že se opálí spodní uschlé listy. Pak přijdou na řadu sklízecí stroje, v obtížně dosažitelných polohách rolníci s mačetami. Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Každá palírna se odlišuje specifickou výrobou od ostatních výrobců. Hlavním rozdílem je použití druhu cukrové třtiny a použití suroviny, ze které bude vyroben výsledný produkt. Většina výrobců používá pro výrobu rumu melasu z cukrové třtiny. Ostatní používají pro výrobu přímo vylisovanou šťávu z cukrové třtiny. Přímo z cukrové šťávy jsou vyráběny rumy ve francouzsky mluvících zemích, jako jsou Martinik nebo Guadalupe. Výrobce guatemalského rumu Zacapa a Botran používá zahuštěný sirup, který je vyroben právě ze šťávy cukrové třtiny a výrobce jej označuje jako třtinový med.



    II. Fermentace rumu



    Fermentace v procesu výroby rumu probíhá tak, že se k základní surovině přidají kvasnice a voda. Vznikne hmota podobná kaši. Každý výrobce upřednostňuje jiný druh kvasinek. Některé kmeny kvasinek jsou velmi rychlé a kvašení může probíhat jen v průběhu několika hodin. Tyto rychlejší kmeny kvasinek jsou využívány pro výrobu jemných rumů. Naopak při využití přírodních kvasinek probíhá kvašení i několik dnů. Přírodní kvasinky jsou používány při výrobě silnějších rumů například na Jamajce.



    III. Destilace rumu



    Většina výrobců používá k výrobě rumu kontinuální destilaci za použití destilační kolony. Ta způsobuje několikanásobnou destilaci a výsledný produkt je charakterizován zejména jemností. Naopak rum, který je vyroben za pomoci destilačního přístroje alembik, je aromatičtější a chuťově plnější. Tato metoda je také označována jako „pot – still“. Rumy, které jsou destilovány touto metodou, jsou určené především k dlouhodobému zrání s potenciálem špičkových produktů.



    IV. Zrání (staření) rumu



    Právě vydestilovaný rum je průzračná tekutina s ne úplně jasně rozpoznatelným aroma. Sudy tradičně používané pro zrání rumu jsou vyrobeny z amerického dubu a mají opálený vnitřek. Mladý destilát časem proniká do pórů dřeva a tím z něj získává určité aroma a naopak určité aroma dýcháním sudu ztrácí. Alkoholové výpary pronikají stěnou sudu a uvolňují se do vzduchu. Tím destilát získává na vyrovnanosti (ztrácí nestabilní části), stává se hutnějším a získává lepší aroma. V průběhu zrání destilát ztrácí alkohol, někdy až 10 % každý rok, a proto je výrobce nucen přidávat do sudů další destiláty stejného druhu. Tento fakt dokládá tzv. „andělská daň“. V Evropě při zrání koňaku dochází k odpaření dvou až čtyř procent destilátu za rok. V jižní části Střední Ameriky a zejména v karibské oblasti zraje rum až třikrát rychleji než například v Evropě. Rum zraje zejména v dubových sudech a o různém obsahu



    V. Filtrace



    Filtrace rumů má dvojí význam. Za prvé se z rumu odstraní nečistoty vzniklé stařením v sudech. Druhý význam je charakterizován především blanco rumy. Pomocí speciálních metod filtrace se nejen ze stařeného rumu získá naprosto čistý produkt, ale také dochází k odstranění výrazných charakteristik aroma a chuti. Dochází k vytvoření jemného produktu, který se užívá především při tvorbě nejrůznějších koktejlů.



    VI. Blending a lahvování



    Mísení rumů mají na starosti specializovaní „Master Blenders“. Jejich hlavním úkolem je, aby pokaždé namíchali identický produkt stejné chuti i vůně.

    Zobrazit méně informací

    Rum  Počet produktů: 355

    na stránku