Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Nejlepší rumy světa

V posledním desetiletí se karibský rum vyšplhal až na pomyslný vrchol pyramidy oblíbených destilátů. Po celém světě se ho v současnosti vyrábí již více 16.000 druhů, třtinový rum se ovšem produkuje nejen v Karibiku, ale dlouhou tradici má také v Indonésii, na Filipínách nebo na ostrovech v Indickém oceánu – Seychelách či Mauriciu. Nabízí se tak otázka: „Který je nejlepší rum na světě?“

Prestižní značky rumů nevznikly náhodou

Třtinový rum se dnes, nadneseně řečeno, může vyrábět v kdejaké palírně, kde mají místní producenti přístup ke kvalitní cukrové třtině. Během času se ovšem našli palírníci, kteří se nespokojili s průměrností a svou vášní a zarputilostí dokázali své rumy přivést k dokonalosti a představit je celému světu. Typickým příkladem je u nás dobře známá značka rumu Zacapa. Výrobu zahájila destilerie v roce 1976 a zanedlouho začala sbírat jeden úspěch za druhým. V roce 1998 získal rum Zacapa 23 Y.O. prestižní ocenění – Double Gold Medal, které v následujících letech opakovaně obhájil a dostal se tak jako dosud jediný rum do síně slávy.

Fanoušci kvalitních rumů

Komunita rumových fanoušků a milovníků dobrého rumu stále roste a na kvalitu rumů klade větší a větší důraz. Pro každou renomovanou značku je proto již samozřejmostí mít v portfoliu nejen kvalitní rum, ale také nějaký výjimečný, luxusní rum. Dánská značka A.H.Riise tak má za svoji vlajkovou loď rum Signature, rum Barceló se pyšní rumem Barceló Imperial 40 Aniversario, nikaragujská značka Flor de Cana považuje za top rum svůj rum 25 Y.O., zatímco Malteco z Panamy jako své nejlepší rumy vnímá vlastní ročníkové rumy Seleccion. Značka Appleton z Jamajky nabízí jako svůj vrcholný rum destilát ve stáří 21 let, ve skutečnosti se ovšem v jejich nabídce občas objevují i rumy výrazně starší.

Nákup investičního alkoholu?

Sběratelé a investoři, kteří se zaměřují na investice do prémiových destilátů jako je skotská investiční whisky nebo francouzský investiční koňak, upřeli v poslední době svou pozornost také na ty nejlepší světové investiční rumy. Velkou zásluhu na tom má kolumbijská značka Dictador, která disponuje rozsáhlými zásobami opravdu starých rumů, které postupně uvádí na trh. V roce 2021 vytvořili ve spolupráci s prestižní francouzskou sklárnou Lalique mimořádnou karafu, kterou naplnili rumem vydestilovaným v roce 1976. Karafu číslo nula Dictador Laligue 1976 nabídli aukční síni Sotheby´s, kde se prodala za těžko uvěřitelných 30.000 liber.

Který je ten nejlepší rum?

Neuvěřitelné množství značek a druhů rumů, které dnes nalezneme na našem trhu, má jednu obrovskou výhodu – každý si pro sebe může najít ten nejvhodnější, a tedy i ten nejlepší. A který je ten nejlepší pro vás?