Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Nejlepší whisky - Tomatin 36 Y.O.

V dnešní době není nouze o soutěže o nejlepší destiláty a z hodnocení alkoholu se stal velký byznys. Ale nebylo tomu tak vždycky. Když Anthony Dias Blue v roce 2000 založil soutěž San Francisco World Spirits Competition, určitě nečekal, kolik podobných soutěží se za pár let vynoří. SFWSC však měl velký náskok a dodnes si drží vysokou prestiž. To je způsobeno především tím, jak dokáže do svých hodnotících komisí přitáhnout ty nejrespektovanější odborníky.

The Tasting Alliance

V současné době převzala otěže tohoto podniku dcera zakladatele Amanda Blue a v roce 2018 rozšířila organizační zázemí založením mateřské společnosti s názvem The Tasting Alliance. Ta spravuje SFWSC spolu s dalšími dvěma každoročními soutěžemi v Singapuru a New Yorku. Tyto tři soutěže potom zákonitě mají své vlastní vítěze "Best In Class" ve všech hlavních kategoriích. Nyní poprvé uspořádala tato „Aliance“ přehlídku nejlepší z nejlepších, v níž porotci pochopitelně degustovali naslepo. Je to tedy něco jako celosvětová olympiáda destilátů. A první mezinárodní zlatý medailista, který stanul na stupních vítězů, je v kategorii whisky. A můžeme začít zpívat skotskou hymnu, protože nejlepší whisky roku 2023 se stala single malt whisky Tomatin 36 Year Old.

Tomatin 36 Y.O. - nejlepší whisky na světě

Whisky Tomatin 36 Y.O. je dobře vyzrálá a komplexní skotská whisky, která přechází od výrazné vůně zralého tropického ovoce až po extravagantní vánoční koření s koženými tóny na jazyku. V jantarově, až měděně zbarveném těle je cítit příjemná krémovost, která pomáhá každému doušku lehce sklouznout do hrdla. V sudové síle 46 % ABV působí nesmírně svátečně a hřejivě. Poté, co si tato whisky odnesla cenu "Best In Show" z výstavy v San Francisku v roce 2023, o ní řekl master blender palírny Tomatin Graham Eunson následující: "Naše 36letá single malt whisky je opravdu výjimečná. Spojení lehce vypálených sudů a sudů po sherry Oloroso, nám dává pozoruhodně hladkou a zároveň komplexní whisky, která zaujme živými vrchními tóny broskví, meruněk, medového melounu a manga, které dodávají tomuto bohatému a hřejivému výrazu skutečnou živost."

Palírna Tomatin 

Palírna whisky Tomatin se nachází asi hodinu cesty severně od Inverness a patří k méně známým skvostům skotské whisky. Značka whisky Tomatin byla založena koncem 19. století a kdysi patřila k největším skotským palírnám. Palírna, kterou od roku 1986 vlastní dvě japonské společnosti Takara Shuzo a Okura & Co, se drží poměrně stranou a v USA, kde preferují spíše bourbon, není příliš známá. Je to škoda, protože skotská single malt whisky je vynikající a určitě stojí za to ji ochutnat.

Whisky Tomatin – vysoká kvalita

Nebylo to ovšem poprvé, co whisky Tomatin 36 Y.O. získala hlavní cenu na SFWSC. V roce 2017 totiž získala stejnou poctu. To jen podtrhuje fakt, že tato značka skotské whisky je více než jen vynikající, ale především stále drží kvalitu na nejvyšší úrovni. Whisky Tomatin 36 Y.O. se tak zařadila mezi typické investiční whisky - její cena se za posledních pět let již minimálně zdvojnásobila. Whisky Tomatin je v porovnání s některými známějšími whisky ze Skotska také poměrně snadno dostupná v různých variantách a cenových relacích.