Vážení zákazníci, dne 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Po tyto dny nebude probíhat ani distribuce objednávek. Užijte si volno. Váš tým bestdrink.cz

Slovník pojmů, Strana 9

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

Popeloviny

Popeloviny jsou součástí extraktu vína. Množství minerálních, nespalitelných látek v moštu nebo vínu udávané v gramech/litr, nejvíce K, Mg, Ca, Na, Fe a Si.

Portské víno - portugalský klenot

Portská vína jsou jedním ze symbolů Portugalska a jedná se o vína fortifikované, neboli dolihované. Pochází z vinic ze severní části Portugalska, z oblasti Douro, nazvané podle stejnojmenné řeky. Své jméno víno získalo podle města Porto…

Pot Still

Pot Still (kotlíkový destilační přístroj) - je soustava obvykle měděných destilačních kotlů určená pro periodickou (dávkovou) destilaci. Používá se pro výrobu sladové whisky, irské whiskey a některé americké whiskey.  Tuto…

Pot Still Irish Whiskey

Pot Still Irish whiskey - Druh irské whiskey vyrobený ze směsi ječného sladu a nesladového ječmene, případně dalších obilovin, kvasnic a vody. Vyrábí se třístupňovou destilací ve velkých kotlích. Zraje minimálně tři roky v dubových…

ppm

PPM (parts per million) - tedy jedna milióntina, se používá k vyčíslení částic fenolu (tj. „kouřovitosti“) ve whisky. Například 40 ppm = 40 částic fenolu na milión částic. Většinou se měří u sladu, jen zřídka u hotové whisky. Toto označení…

Primitivo

Primitivo je italská odrůda červeného vína, vínům dodává tmavou barvu, aroma višní, čokolády, sušených švestek a obvykle vyšší procento alkoholu. Název této typické italské odrůdy je odvozen od latinské „primativus“, což znamená brzy, v tomto…

proof - procento alkoholu

Proof - starší termín pro podíl alkoholu (ethanolu) v destilátu, zejména u bourbonu nebo whisky. Dnes se používá výraz ABV (vol.). V USA je proof definován jako dvojnásobek ABV – například proof 100 = 50 % ABV. Ve Velké Británii je tento…

ProWein

ProWein je jeden z největších světových veletrhů s víny a destiláty . Na tento veletrh se pravidelně "sjíždí" profesionálové z celého světa.

Průtahová destilace

Způsob výroby některých alkoholických nápojů, na jehož počátku nestojí fermentace, ale macerace aromatických surovin, které v sobě nemají přirozeně cukr (nedají se kvasit) v již připraveném neutrálním alkoholu. Vznikne macerát, který je…

Přeškrtnutá cena

Přeškrtnutá cena u daného produktu označuje nejnižší cenu výrobku v době 30 dnů před poskytnutím dané slevy.

Přípitek

Přípitek odjakživa patří k naší kultuře. Slouží jako završení slavnostní události, oslava vítězství, jako symbol stvrzené domluvy, ale je také například oblíbeným nápojem při oslavě konce roku. Jaký alkohol zvolit a v jakých skleničkách…

Přívěsek hroznu

Jde o malý boční střapeček, který vyrůstá u hlavního hroznu ale pouze u některých odrůd, například u odrůdy Ryzlink vlašský.

Pulque

Pulque nebo také octli je tradiční alkoholický nápoj původních obyvatel Mexika. Jde o kvašený nápoj z mízy divoce rostoucí agáve a svým způsobem tak i předchůdce tequily. Ta se začala vyrábět až po příchodu španělských kolonizátorů,…

Pupitr

Pupitr je zařízení určené pro výrobu šumivého vína. Jeho tvar připomíná velké A a skládá se ze dvou perforovaných dřevěných ploch, do kterých se vkládají láhve vybavené tirážním likérem. V láhvích umístěných v takovýchto pupitrech probíhá…

Pyraziny

Pyraziny jsou sloučeniny z velké skupiny aromatických látek. které vznikají v hroznech vinné révy a vínu dávají aroma čokolády, kávy, pražených oříšků nebo chleba. Aroma čokolády a kávy najdete například v červeném víně v odrůdě Modrý Portugal.

Quarter cask

Quarter Cask je malý sud o objemu 45-50 litrů. Tyto čtvrtinové sudy, vzhledem ke své relativně malé velikosti, výrazně více ovlivňují zrání destilátu a mají tendenci urychlovat proces zrání. Používání těchto sudů má proto svá specifika,…

Quercus alba

Quercus alba – latinský název pro americký bílý dub; nejčastější odrůda dubu používaná pro výrobu sudů pro zrání destilátů, především whisky.

Rachel Barrie

Rachel Barrie, vystudovaná doktorka věd, v současnosti zastává post master blender v destilerii Glen Dronach. Ve světě whisky se pohybuje již od roku 1991 let a během let údajně ochutnala přibližně 150 000 sudových vzorků z více než…

Rancio

Poněkud nejednoznačný termín, užívaný k definici specifického buketu některých vzácných, starých destilátů či fortifikovaných vín, zejména se jedná o koňak, armagnac a brandy. Největší vliv na vznik rancia má mnohaletý…

Remnant Vatting

Remnant vatting je specifická technika využívaná při výrobě výjimečně starých a limitovaných whisky, zejména u edic, které mají za úkol uchovat kontinuitu chutí a charakteru přes více ročníků. Jde o způsob, jak efektivně a s respektem…

reposado

Reposado – znamená uleželý nebo odpočatý. Destilát zraje dva až 11 měsíců v dubových sudech, z nichž na konci získá svou typickou světle zlatavou barvu a vyváženou chuť. Označení nalezneme…

Ribolla Gialla

Ribolla Gialla (také známá jako Ribolla) je bílá réva, která se nejvíce pěstuje v oblasti Friuli na severovýchodě Itálie. Odrůda se také vyskytuje ve Slovinsku, kde je známá jako Rebula. Tato odrůda není příbuzná s friulským červeným vinným hroznem…

Riesling

Riesling- původ Ryzlinku rýnského je německý. Jde o klon z divoké lesní révy Vitis silvestris pocházející z Porýní. Vyniká vysokou odolností proti mrazům. 

Richard Seale

Rodinné dědictví a začátky ve Foursquare Richard Seale je výraznou osobností moderního světa rumu, který svým přístupem a názory rozdělil komunitu na dva tábory – jedni ho obdivují, druzí jej považují za kontroverzního puristu. Ať už ale…

Ripasso

Ripasso - opětovný, je italský termín pro metodu druhotného zpracování vinných hroznů, zejména při výrobě červených vín. Nejvíce je tento termín spjatý s italským regionem Valpolicella, konkrétně s víny označovanými jako…

Nahoru