Slovník pojmů, Strana 8
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
Old Fashioned - whisky koktejl
Koktejl Old Fashioned je klasický koktejl, který je oblíbený po celém světě. Je to sladký a zároveň nahořklý koktejl s výraznou chutí whisky. Je poměrně silný s obsahem alkoholu kolem 30 % a jeho příprava je velmi…
Olivy
Oliva je plodem olivovníku evropského. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých. Vyrábí se z nich velmi kvalitní…
Oloroso
Oloroso je španělské fortifikované víno, jeden ze stylů sherry. Zraje často i mnoho let metodou solera, s výrazným vlivem oxidace. Má tmavší okrovou barvu, bývá sušší a plné, s tóny vlašských ořechů, dřeva a fíků. Sudy použité ke zrání…
Ovocný destilát
Ovocné destiláty neboli ovocné pálenky jsou oblíbené především pro svou příjemnou vůni a jemnou chuť. Obvykle se vyrábějí z ovoce, které je v daném kraji nebo zemi snadno dostupné. Asi nejrozšířenější ovocný destilát na našem území je…
Pálava
Pálava je moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín, která vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Odrůda byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který její šlechtění zahájil v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici ve Velkých…
Peat
Peat - rašelina. Zuhelnatělý, převážně rostlinný materiál, jenž se dříve v částech Skotska bez lesního porostu, především u moře a na ostrovech, používal jako palivo. Rašelina je základním kamenem při výrobě whisky s příchutí rašeliny, kdy se…
Penicilin - whisky koktejl
Whisky koktejl Penicilin je moderní a velmi oblíbený drink. Používají se dva druhy skotské whisky, aby se získal ten správný nádech kouře a koření. Nejprve se přidá míchaná whisky, která vytvoří lehký a jemný základ, který vyvažuje ohnivý…
PÉT-NAT
Typ šumivého vína, které je v primární fázi fermentace uzavřeno v láhvi korunkovým uzávěrem. Z francouzského "petillant- naturel" (šumivé-přírodní)
Petit Verdot
Petit Verdot je odrůda červeného vína, která se používá zejména v Bordeaux do cuvée. Odrůda dozráva později, dodává výslednému cuvée třísloviny, zvýrazňuje barvu a chuť.
Petite Champagne
Petite Champagne je druhá nejvýznamnější po Grande Champagne z celkových 6 oblastí Cognacu. Rozloha činí přibližně 15 268 ha. Je uznávána až od roku 1938. Tato oblast je bohatá na vysoký obsah křídy v půdě. Eaux-de-vie, které…
Pina Colada
Piña Colada je osvěžující koktejl pocházející z Karibiku. Je známý svou sladkou a exotickou chutí, která spojuje kokosový krém, ananasovou šťávu a rum. Tento populární nápoj je často spojován s dovolenou na pláži a tropickou…
Pineau
Pineau je lahodná směs koňaku s hroznovým moštem, jenž následně zraje v dubových sudech minimálně 1 rok. Mistrovské pineau zrají třeba až 20 let.
Pinot Grigio
Pinot Grigio (Pinot Gris ,Rulandské šedé) je bílá odrůda vinné révy, která je u nás velmi rozšířená. Ve vůni má jemné květinové vůně a ovocné tóny. Chuť je harmonická a elegantní.
Pinot Gris
Pinot Gris (Pinot Grigio, Rulandské šedé) je bílá odrůda vinné révy, která je u nás velmi rozšířená. Ve vůni má jemné květinové vůně a ovocné tóny. Chuť je harmonická a elegantní.
Pinot Meunier
Pinot Meunier je francouzský název burgundské odrůdy, pravděpodobně mutace odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir). Je jednou ze tří odrůd povolených k výrobě francouzských klasických šumivých vín v…
Pinot Noir
Pinot Noir neboli Rulandské modré je starobylá, středně pozdní moštová odrůda révy vinné, pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska. Odrůda je tradičně používána k výrobě červených vín a růžových vín.
Pivo
Pivo má dlouhou historii a jeho přesný původ není zcela znám. Většina historiků se nicméně shoduje na tom, že pivo bylo pravděpodobně objeveno náhodou, když se obilí namočilo a zkvasilo. První známé zmínky o pivu pocházejí z dávné…
Plata
Plata – neboli stříbrná tequila, mezcal či sotol. Označení pro nejmladší destilát, který zrál maximálně po dobu čtyř týdnů. Díky krátké době zrání si zachovává ostrou chuť a výrazné tóny agáve.
Popeloviny
Popeloviny jsou součástí extraktu vína. Množství minerálních, nespalitelných látek v moštu nebo vínu udávané v gramech/litr, nejvíce K, Mg, Ca, Na, Fe a Si.
Portské víno - portugalský klenot
Portská vína jsou jedním ze symbolů Portugalska a jedná se o vína fortifikované, neboli dolihované. Pochází z vinic ze severní části Portugalska, z oblasti Douro, nazvané podle stejnojmenné řeky. Své jméno víno získalo podle města Porto…
Pot Still
Pot Still (kotlíkový destilační přístroj) - je soustava obvykle měděných destilačních kotlů určená pro periodickou (dávkovou) destilaci. Používá se pro výrobu sladové whisky, irské whiskey a některé americké whiskey. Tuto…
Pot Still Irish Whiskey
Pot Still Irish whiskey - Druh irské whiskey vyrobený ze směsi ječného sladu a nesladového ječmene, případně dalších obilovin, kvasnic a vody. Vyrábí se třístupňovou destilací ve velkých kotlích. Zraje minimálně tři roky v dubových…
ppm
PPM (parts per million) - tedy jedna milióntina, se používá k vyčíslení částic fenolu (tj. „kouřovitosti“) ve whisky. Například 40 ppm = 40 částic fenolu na milión částic. Většinou se měří u sladu, jen zřídka u hotové whisky. Toto označení…
Primitivo
Primitivo je italská odrůda červeného vína, vínům dodává tmavou barvu, aroma višní, čokolády, sušených švestek a obvykle vyšší procento alkoholu. Název této typické italské odrůdy je odvozen od latinské „primativus“, což znamená brzy, v tomto…
proof - procento alkoholu
Proof - starší termín pro podíl alkoholu (ethanolu) v destilátu, zejména u bourbonu nebo whisky. Dnes se používá výraz ABV (vol.). V USA je proof definován jako dvojnásobek ABV – například proof 100 = 50 % ABV. Ve Velké Británii je tento…