Coppola Chardonnay - Director´s Cut 0,75 l Zobrazit větší

Coppola Chardonnay - Director´s Cut 0,75 l

690 Kčs DPH (920 Kč/l)

Skladem

Nákupem získáte: 138 bodů

Země: USAObjem: 0,75 l
Barva (víno): Bílé% alkoholu: 14,5
6 x hodnoceno

Více informací

Chardonnay je lisován v celých hroznech a poté se necái kvasit výhradně v sudech z francouzského dubu, aby dosáhl svůdné, kulaté textury s typickou chutí a vůní zelených jablek, zimolezu a sladké vanilky s nádechem citrusových plodů. Sladká vůně dokládá jeho chuť se stopami zimolezu, šťavnatého jablka a květů pomerančovníku. Fermentace a zrání probíhaly v sudech z francouzského dubu, přičemž se jednalo o směs 50 % nového a 50 % jedno- až dvouletého 100% Chardonnay; obsah alkoholu 13,78 %.

Informace o značce

V  roce 1975 koupili Francis a  Eleanora Coppolovi jedno z prvních kalifornských vinařství, které založil v roce 1879 finský námořní kapitán Gustav Niebaum. Ten navzdory tomu, že nepocházel z jakékoli vinařské rodiny, vybudoval v mírném svahu vysoce funkční usedlost Ingenook.

Zobrazit více informací Zobrazit méně informací

Krátce poté vytvořil Francis s pomocí významného kalifornského enologa víno Rubicon. Pak přišly zlé časy. Francis (*1939) čelil dlouhé roky bankrotu, neboť vsadil veškeré jmění na úspěch filmu Apokalypsa. Nakonec to byl riskantní, ale dobrý obchod. Vinařství stagnovalo, ovšem Coppola ani na chvíli neuvažoval, že by jím mohl umořit dluhy. Teprve dvacet let po koupi podniku se jej Coppolovým podařilo scelit do původní podoby. Francis mohl konečně investovat do vybavení a technologií. Také si najal mladého hlavního vinaře Scotta McLeoda (*1962), s nímž spolupracuje dodnes. V roce 1998 vytvořili Cask Cabernet v mocném stylu klasických inglenookských vín. 

Coppola pak ještě získal některá další vinařství v Sonoma Coast. Pochází odtud například „Diamond Collection" a „F. F. Coppola Presents" cenově dostupná vína vyrobená z hroznů několika kalifornských regionů. Vinařství Niebaum-Coppola Estate, od roku 2006 Rubicon Estate, se zaměřuje především na výrobu Rubiconu - spojení odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot - směs, kterou vytvořil se svými vinaři již Gustav Niebaum. Vína zrají odděleně dvanáct měsíců v sudech z francouzského dubu, pak se scelí a opět ve francouzském dubu zrají ještě dvojnásobnou dobu. Teprve pak jsou stáčena do lahví. Rubicon může být archivován až třicet let od sklizně.

Usedlost je přístupná veřejnosti a návštěvníci mohou také ochutnat zdejší víno. Především Cabernety  patří k tomu nejlepšímu, co se v Kalifornii dostane do lahví. Hrozny pocházejí z teras na úbočí kopců, které uzavírají západní stranu údolí u městečka Rutherford. Nedaleko má sídlo také slavný Robert Mondavi. Coppolovo vinařství navštíví ročně kolem tří set tisíc lidí.

Zobrazit méně informací

Související produkty