Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Rumové regiony - Venezuela

Venezuela, země kontrastů a bohatství, nám otevírá bránu do světa prémiových rumů. Pojďme se nyní blíže podívat na tento fascinující rumový region, jehož tradice sahají hluboko do historie.

Venezuela - podnebí a historie

Venezuela, ležící na severu Jižní Ameriky, představuje pestrý mix podnebí a geografie. Od tropických deštných pralesů až po slunné pobřeží Karibiku, kde se nám otevírá brána do světa a kde se rodí ten nejlepší karibský rum. Venezuelské klima a půda jsou ideální pro pěstování cukrové třtiny, klíčové suroviny pro výrobu tohoto výjimečného destilátu.

Historie Venezuely a rumu jsou nerozlučně spojeny. S příchodem Španělů v 16. století se začal rozvíjet průmysl a obchod s cukrem, a tím i rumem. Venezuelský rum si brzy získal svou pověst díky vynikající kvalitě. Cukrová třtina se stala klíčovým prvkem v ekonomii Venezuely, a to i v dobách, kdy byla země pod španělskou nadvládou. Později, v 19. století, přinesly politické změny a zrušení otroctví novou éru v rumovém průmyslu. Venezuelské cukrovarnictví a výroba rumu se začaly modernizovat, což vedlo k tomu, že rum získal výrazně vyšší kvalitu.

Venezuelské rumy

Rumy z Venezuely jsou známé svou kvalitou a bohatstvím chutí. Venezuelské zákony přísně regulují výrobu rumu, což zaručuje jejich vysokou kvalitu. Rumy označené jako "añejo" musí zrát minimálně dva roky v sudech, ale většina výrobců je běžně nechává zrát mnohem déle. Venezuelské rumy se často vyznačují bohatými tóny karamelu, ovoce a koření, což je výsledek unikátních procesů destilace a zrání. Rumy se často nechávají zrát v sudech, ve kterých předtím zrál bourbon. To jim přidává na komplexnosti a plnosti. Mezi nejvýznamnější venezuelské rumy patří:

  1. Diplomático: tato ikonická značka se pyšní tradicí více než 60 let a vyrábí rumy s velmi jemným charakterem.
  2. Santa Teresa: s historií sahající až do roku 1796 je rum Santa Teresa známý svými tradičními postupy při výrobě rumu a především inovativním přístupem k umění destilace.
  3. Ron Añejo Carúpano: tato značka se vyznačuje dlouhým stářím rumů a jejich komplexními chutěmi, které osloví i ty nejnáročnější milovníky rumů.
  4.  Rum Pampero: palírna byla založena již v roce 1938 v Caracasu a za dobu své existence si vydobyla mezinárodní renomé.

Venezuelský rum otevírá okno do historie i moderního umění destilace a zcela určitě stojí za ochutnání nebo jako doplnění vlastní rumové kolekce.