Venezuelské rumy
Venezuelský rum je jedním ze třech produktů, které v této středoamerické zemi mohou nést prestižní označení místa původu. Dalším je kakao Chuao, jedno z nejlepších na světě, a likér Cocuy Pecayero z místní agáve cocui.
#ShowMore#
Venezuelu pro Evropany objevil florentský mořeplavec Amerigo Vespucciho, a protože mu její rozeklané pobřeží s domky přímo nad mořem připomínalo Benátky, nazval ji Malé Benátky (Little Venice). Jméno se ihned ujalo a Venezuela vykročila, i díky italským mořeplavcům, vstříc ekonomické prosperitě. Velkou roli v obchodu hrála i cukrová třtina. Zpočátku především kvůli produkci cukru, ale později nastal obrovský rozmach palíren rumu.
Jednou z nejznámějších zdejších značek je Diplomático, kterou založil již v 18. století rumový nadšenec Juancho Nieto Meléndez. Bohaté zkušenosti a poznatky si přivezl ze své rodné země – Jamajky, kde se v té době již vyráběly špičkové rumy.
Ve stejné době vzniká i legendární značka Santa Teresa, která při výrobě svých rumů využívá tradiční metody solera. Její portfolio je velmi široké, počínaje klasickými bílými rumy, dlouho zrajícími rumy tmavými a konče pomerančovým rumovým likérem. Nesmíme ovšem opomenout ani značku Pampero, která se zrodila sice až ve dvacátém století, ale na lokálním i mezinárodním trhu se již dávno pevně usadila. Palíren, které nyní produkují vysoce kvalitní rumy, je ještě celá řada a jenom potrhují fakt, že rum a Venezuela jedno jest.