Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Whisky zraje pod sněhem

Black Fox je jediná palírny whisky na světě, kde whisky stárne pod širým nebem a navíc je přitom vydána všanc naprosto extrémnímu počasí.

Saskatoon v Saskatchewanu v Kanadě je město s méně než 275 000 obyvateli. Je ale známé dvěma věcmi. Za prvé -  Saskatoon leží uprostřed kanadských prérií a zažívá během roku extrémní výkyvy teplot - v zimě zde nezřídka klesají teploty pod -40 °C a v létě zde dosahují teploty až 38 °C. A za druhé - Saskatoon leží u řeky South Saskatchewan v údolí řeky Meewasin a je skutečně malebný - "Meewasin" totiž znamená v jazyce Cree "je krásný". Ale pro nás je nyní důležitá spíše ta první skutečnost.

Zrání whisky i za mrazu

Black Fox Farm & Distillery tyto extrémní výkyvy teplot využívá při zrání své whisky a právě tyto rozdíly jsou nedílnou součástí procesu, který dělá jejich whisky jedinečnou. Díky tomu, že whisky zraje venku - "pod dohledem matky přírody a Jacka Frosta", jak říká spoluzakladatelka a spolumajitelka Barb Stefanyshyn-Cote - se dubové sudy rozpínají a smršťují v závislosti na změnách teploty a atmosférického tlaku. Toto "dýchání" sudů ovlivňuje způsob zrání whisky, ale John Cote, druhý spoluzakladatel a spolumajitel a manžel Stefanyshyn-Coteo, říká, že společnost Black Fox je jedinečná právě v tom, že tento proces se maximalizuje tím, že svou zrající whisky vystavuje živlům. "Myslíme si, že jsme skutečně poslední palírna na světě, která nechává takto whisky zrát" říká Cote o venkovním ponechání whisky přírodě.

Vliv teploty na zrání whisky

Společnost Black Fox navíc spolupracuje se Saskatchewan Research Council, která sleduje počasí a zároveň studuje vliv počasí na zrání whisky. Nejnižší zaznamenaná teplota na dvoře společnosti Black Fox, kde zraje whisky, byla -42°C, nejvyšší pak 40°C. Během jediného dne se však jednou rychle změnila o 36 stupňů. Když jsou denní výkyvy teplot tak dramatické, vědci zjistili, že se v sudu vytváří malý podtlak, který vysává whisky, jež běžně prosákla do dřeva sudu. Když se vakuum uvolní při opačném teplotním výkyvu, stárnoucí whisky se vtlačí zpět do dubového dřeva. Je všeobecně známo, že whisky při vysokých teplotách zraje rychleji - proto whisky z Indie stárne rychleji než skotská whisky - ale výzkum společnosti Black Fox ukazuje, že podobný vliv může mít i velké kolísání teploty. V každém případě - whisky Black Fox je skutečně výjimečná.

Mohlo by vás také zajímat

Proč se sudy vypalují - destiláty, ať už se jedná o whisky, rum nebo koňak, zrají v dubových sudech a jedním z faktorů, který ovlivňuje výslednou chuť destilátu je stupeň vypálení.

Velikosti sudů na whisky - velikost sudů ovlivňuje vysledný destilát, a proto se používají různé velikosti - hogshead, barrel, quarter cask a mnoho dalších.

Z čeho se vyrábí whisky -  vždy je to obilí, ale druh se v jednotlivých zemích liší, například irská whiskey se vyrábí z ječmene, ale takový bourbon musí mít podíl minimálně 51% kukuřice.