Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Velikosti sudů na whisky

Skotská whisky zraje v dubových sudech různých velikostí. Velikost sudu přitom významně ovlivňuje výslednou chuť a vůni whisky a obecně platí pravidlo – čím větší sud, tím déle v něm whisky může zrát. Sudy pocházejí převážně z USA a Španělska a dříve v nich zrál bourbon nebo sherry. Většina sudů se dodává v různých velikostech od přibližně 200 do 650 litrů. Nejběžnější velikost sudů je ale 200-250 litrů.

Jaké jsou velikosti sudů na whisky 

Quarter Cask – relativně malý sud o objemu 45-50 litrů. Vzhledem ke své menší velikosti poměrně výrazně ovlivňuje zrání destilátu, a proto se používá obvykle jenom k finálnímu krátkému dozrávání whisky.

Barrel – nejčastěji používaná velikost sudu v USA pro zrání bourbonu. Obvyklá velikost sudu je 190-200 litrů, je vyroben z amerického bílého dubu a bývá obvykle pouze lehce vypálen. 

Hogshead – sud o objemu 230-250 litrů, velice oblíbený pro zrání skotské whisky. Vzhledem k jeho větší velikosti a tím menší interakci destilátu se dřevem, v něm může whisky zrát delší dobu.

Butt - velký sud, takzvaný tuplák, o velikosti přibližně 475-500 litrů. Po sudech po bourbonu je to nejčastěji používaný typ sudu pro dozrávání skotské whisky. Obvykle se pro jejich výrobu používá dřevo ze španělského dubu, menší část se vyrábí z amerického bílého dubu.

Puncheon - sud o objemu 450-500 litrů se nejprve používá ke zrání sherry. K výrobě se používá španělský dub a sudy se vyrábějí strojově. Dříve se příliš ke zrání whisky nepoužívaly, v poslední době jsou ale stále běžnější.

Port Pipe – sud o přibližné velikosti 550-650 litrů, někdy i větší. Port Pipe je standardní sud, ve kterém zraje portské víno. Port Pipe je relativně dlouhý sud s podobnými proporcemi jako sudy na sherry.  Obvykle se používá pouze k "dokončení" skotské whisky na několik posledních let zrání.

First Fill nebo Refill?

Sudy mohou být označeny jako "first fill" nebo "refill". Sud na whisky, který se poprvé používá ke zrání skotské whisky, se označuje jako "first fill". Při druhém nebo dalším použití se z něj stává sud "refill". Sudy prvního plnění jsou v procesu zrání skotské whisky aktivnější a dodávají whisky silnější chutě z dubového dřeva. Naproti tomu dřevo z již použitých sudů je při zrání skotské whisky obvykle méně aktivní, a navíc uvolňuje složky z předchozího plnění. Úkolem dobrého bednáře je proto sudy dobře udržovat, aby se prodloužila jejich životnost a hodnota, a zajistit, aby v nich whisky zrála i nadále ve správné kvalitě.

Skladování sudů na whisky

Sudy na whisky jsou obvykle naskládány buď po třech nebo čtyřech vrstvách v tradičních starých skladech, nebo dnes častěji v moderních skladech na paletách. Klíčové je, aby kolem nich cirkulovalo hodně chladného, vlhkého vzduchu. Všechny sudy jsou porézní, což umožňuje odpařování destilátu, které je nezbytné pro zrání. Tento přirozený odpar, neboli andělská daň, je přirozenou součástí zrání whisky. Určitý malý počet sudů může protékat a během prvního roku se z nich ztratí více whisky, než by mělo. V moderních skladech se netěsné sudy obvykle nechávají na místě. Přemístění a oprava netěsného sudu by stála téměř tolik, kolik stojí sud nově vyrobeného destilátu. Navíc hrozí, že se při tom poškodí ostatní. 

Mohlo by vás také zajímat

Proč se sudy vypalují - sudy, které slouží k dozrávání destilátů, jsou často vystavovány procesu vypalování. Dubové dřevo se skládá z celulózy, hemicelulózy a ligninu a všechny tyto uvolňující se sloučeniny přispívají k požadovanému aroma whisky, bourbonu nebo ovlivňují rum.

Jak sud ovlivňuje zrání destilátu - na zrání destilátu má vliv několik faktorů: typ dřeva sudu, jeho velikost a předchozí náplň a také stupeň jeho vypálení.

Z čeho se vyrábí whisky -  whisky se destiluje z různých druhů obilovin, které se liší v závislosti na zemi jejich původu. Například skotská whisky a irská whiskey se vyrábí z ječmen, pro bourbon je základem kukuřice.