Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Z čeho se vyrábí whisky

Whisky, na celém světě velmi oblíbený alkoholický nápoj, je vyráběn z různých druhů obilovin. Ty se mohou lišit v závislosti na zemi původu. Skotská whisky a irská whiskey má stejné složení – základní surovinami jsou ječmen, voda a kvasinky. Existuje však rozdíl mezi sladovou whisky (single malt whisky) a obilnou whisky, což si podrobněji přiblížíme níže v části o výrobních metodách.

Výroba whisky podle druhu obilí

Výrobní proces whisky se liší podle druhu whisky, ať už je to sladová whisky, obilná whisky, bourbon nebo Tennesse whiskey (Jack Daniel´s). Každý z nich má svá specifika. Americká whisky musí obsahovat alespoň 51% kukuřice, zatímco taková kanadská whisky je založena převážně na žitu. Česká whisky se vyrábí podle klasického skotského receptu a vyrábí se ze sladovaného ječmene. Obdobně to má japonská whisky, která má silné historické spojení se Skotskem a některé skotské palírny jsou v japonských rukou (například destilerie whisky Bowmore).

Obilné whisky

Cesta výroby whisky začíná u obilí. U obilné whisky můžete použít buď jediný druh obilí a získáte tak single grain whisky nebo můžete kombinovat ječmen se žitem. Stejně tak můžete kombinovat ječmen se žitem nebo kukuřicí v různých poměrech. Obilné whisky jsou destilovány v kolonových přístrojích (destilační kolona), které umožňují vydestilovat daleko větší objemy destilátů než je tomu v případě, kdy se použije destilační kotel. Přestože jsou objemy vyšší a výroba efektivnější, obilné whisky se vyrábějí pouze v omezeném počtu palíren. Jsou oblíbené pro svou jednoduchou chuť a skvěle se z nich míchají whisky koktejly.

Malt whisky

Maltová whisky (single malt whisky) je naopak vyráběna výhradně ze sladovaného ječmene za použití kotlíkových destilačních přístrojů. Ječmen se při sladování namočí a nechá se klíčit, což zahajuje enzymatické procesy. Při nich se složité cukry přeměňují na jednoduché. Naklíčený ječmen je následně usušen a opražen, přičemž u variant s rašelinou probíhá sušení nad hořící rašelinou. Ta byla historicky běžným palivem zejména ve Skotsku, a proto skotská whisky je často s příchutí rašeliny. Irská whiskey naproti tomu "nakouřená" v podstatě nikdy nebývá. Termín „single malt whisky“ potom značí, že destilát byl vyroben v jediné destilerií a není směsí více destilátů. Po usušení obilí následují další fáze a výroba whisky pokračuje.

Mohlo by vás také zajímat…

Nejstarší whisky na světě -  je Macallan 81 Y.O. Tato skotská single malt whisky byla loni vydražena za rekordní sumu 325.740 amerických dolarů a předpokládá se, že její cena bude i nadále růst. Trh s ultraprémiovou whisky neustále roste a ani globální recese tento trend nezměnila. 

Nejlepší whisky koktejly – whisky se svou bohatou vůní a chutí se skvěle hodí k míchání koktejlů. Různých receptů existuje nespočet, mezi nejznámější whisky koktejly patří Old Fashioned nebo koktejl Manhattan.

Jak pít whisky – v českých restauracích se nejčastěji whisky podává na ledu, ale mnohem lepší je pít whisky čistou a při pokojové teplotě. Lépe se rozvine její chuť i vůně.

Finská whisky Kyro – už i ve Finsku se můžeme setkat se skvělou whisky. Tato severská whisky se pálí ze žita, nejrozšířenějšího obilí v tomto severském státě. A příběh této whisky je velmi napínavý a zajímavý.