Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Jak sud ovlivňuje zrání destilátu

Sud hraje klíčovou roli při zrání whisky nebo rumu a má zásadní vliv na konečný charakter a chuťové vlastnosti destilátu. Existuje několik faktorů spojených se sudem, které mají vliv na zrání: velikost sudu, předchozí náplň sudu a stupeň jeho vypálení.

Velikost sudu

Velikost sudu ovlivňuje interakci mezi whisky a dřevěnými stěnami. Menší sudy mají větší povrch dřeva ve vztahu k objemu destilátu, což vede k rychlejší interakci mezi nimi. To může znamenat, že destilát zraje intenzivněji a rychleji, protože se lépe nasávají chutě a aromatické látky z dřeva. Ve velmi malých soudcích, jako je třeba pětilitrový soudek, zraje destilát skutečně velmi rychle. Naopak větší sudy mají menší povrch vzhledem k objemu a destilát zraje pomaleji, což může vést ke komplexnějšímu a jemnějšímu profilu chuti. 

Dřevo sudu

Dalším klíčovým faktorem při zrání destilátu je použitý druh dřeva při výrobě sudu. Pro zrání whisky, bourbonu nebo koňaku se nejčastěji používá bílý americký dub (Quercus alba) a evropský dub (Quercus robur). Dub bílý dodává intenzivní vanilkové a kořeněné tóny, zatímco evropský dub přidává jemné ovocné tóny. Výběr správného dubu ovlivňuje konečný profil destilátu.

Předchozí náplň sudu

Předchozí náplň sudu, tedy to, co bylo v sudu dříve uloženo, může mít významný vliv na charakter whisky. Sudy, které dříve obsahovaly sherry, bourbon, portské víno nebo víno, přenášejí do destilátu charakteristické chutě, aroma a tóny z předchozích náplní. Tato interakce může obohatit konečnou chuť destilátu a dodat jí jedinečné nuance.

Stupeň vypálení sudu

Stupeň vypálení vnitřních stěn sudu ovlivňuje, jak hluboko do dřeva destilát pronikne a jak bude výsledná whisky nebo rum ovlivněn. Silněji vypálené sudy mají tendenci poskytovat intenzivnější chuťové vlastnosti, jako je vyšší míra karamelizace cukru, kořeněné aroma a méně výrazné dřevité tóny. Naopak méně vypálené sudy umožňují více přenosu dřevitých charakteristik do destilátu. To je také hlavní důvod, proč se sudy vypalují.

Celkově lze shrnout, že kombinace těchto faktorů – velikost sudu, předchozí náplň a stupeň vypálení – připravuje pro destilát komplexní prostředí. Výběr správné kombinace těchto faktorů umožňuje, aby master blender mohl vytvářet širokou škálu chutí, vůní a charakteru výsledného destilátu. To přispívá k bohatosti a rozmanitosti výsledného destilátu, ať už se jedná o rum, whisky nebo koňak.

Podnebí a prostředí skladování

Existuje ale ještě další faktor, který často významně ovlivňuje zrání destilátu v sudech, a to je podnebí a prostředí, kde jsou sudy skladovány. Obojí má významný podíl na proces zrání destilátu, protože teplota, vlhkost a změny počasí v průběhu let ovlivňují interakci mezi destilátem a sudem.

V teplejším, často tropickém podnebí, dochází k intenzivnějšímu tepelnému rozpínání a smršťování dřeva v sudech. To umožňuje rumu proniknout hlouběji do dřeva a rychleji extrahovat chutě a aromatické látky, což může vést k rychlejšímu zrání a intenzivnějšímu přenosu charakteru dřeva do výsledného destilátu. Naopak chladnější podnebí, například ve Skotsku, vede k pomalejšímu procesu zrání. Chladnější teploty zpomalují interakci mezi whisky a dřevem, což vede obvykle k delšímu období zrání a umožňuje whisky absorbovat charakteristiky dřeva jemněji a pomaleji.

Mohlo by vás také zajímat

Velikosti sudů – destiláty zrají v různě velikých sudech, přičemž jejich velikost výrazně ovlivňuje konečnou chuť a vůni destilátu rumu nebo whisky.

Nejdražší rum na světě – kolekce kolumbijského rumu Dictador Golden Cities je zcela určitě nejdražší rum všech dob, neboť konečná cena atakuje miliardu dolarů.