Slovník pojmů, Strana 8
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
Mont Pelée
Mont Pelée je stále činná sopka na severu ostrova Martinik. V roce 1902 došlo k masivním erupcím a toto neštěstí si vyžádalo téměř 28 000 obětí a totální destrukci města St.Pierre, rozkládajícího se pod horou. Právě zde se nacházely i rozlehlé…
Mourvedre
Mourvèdre (Mataro či Monastrell) je odrůda červeného vína, která se pěstuje po celém světě. Je součástí směsí "GSM" (Grenache, Syrah a Mourvèdre). Mourvèdre produkuje tříslovitá vína, proto je vhodná do cuvée.
Müller Thurgau
Müller Thurgau je moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Odrůda byla vyšlechtěna Prof. Hermannem Müllerem, původem ze švýcarského kantonu Thurgau. V roce 1882 vznikla křížením odrůd Ryzlink rýnský a Madlenka královská.
Muškát moravský
Muškát moravský je moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna ještě v bývalém Československu, Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích na Moravě, kříženec odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube
Navy rumy
Navy rum, neboli námořnický rum, patří do kategorie rumů spjatou hlavně s Britským námořnictvem a jeho válečnou expedicí po západní Indii (Antily, Bahamy), zejména pak s dobytím Jamajky Williamem Pennem v roce 1655. Tehdy se údajně…
Negroamaro
Negroamaro je odrůda červeného vína pocházející z jižní Itálie. Pěstuje se téměř výlučně v Apulii a zejména v Salentu („pata“ Itálie). Hrozny produkují krásná plná vína vína velmi syté barvy.
Negroni
Koktejl Negroni je ikonickým italským aperitivem, který vyniká svou harmonickou kombinací hořké a sladké chuti. Jeho lákavá rubínová barva a jedinečné složení dělají z Negroni ideální volbu pro milovníky elegantních a klasických koktejlů.…
Neuburské
Tato odrůda vznikla v Rakousku samovolným křížením Veltlínského červeného a Sylvánského zeleného. Hrozny dozrávají většinou až v říjnu a mívají vyšší cukernatost. Neuburské víno je rozšířeno i u nás, postupně je nahrazováno Sylvánským…
NFT
NFT: Non-Fungible Token. Jde o speciální typ tokenu, který představuje doklad o vlastnictví + certifikát pravosti jedinečného, digitálního nebo fyzického aktiva. Využívá se i v oblasti investičního alkoholu.
Non-chill filtered
Non-chill filtered – znamená nefiltrovaná za studena. Whisky obsahuje drobné částice mastných kyselin, bílkovin a esterů vzniklých při destilaci a zrání v sudech. Při určitých teplotách a typech whisky srážejí a způsobují její…
Okurkové mojito
Okurkové mojito je mimořádně osvěžující varianta na klasické mojito, která si získala oblibu hlavně v létě. Místo sladkého ovoce, které se podává v melounovém nebo jahodovém mojitu, v tomto drinku dominuje jemná, lehce travnatá chuť…
Okysličování
Okysličování je technika, při které se dané kyslíku zavede do procesu výroby vína s cílem dosáhnout podpory množení kvasinek (kvašení) a zrání. V závislosti na množství kyslíku a době, po kterou je víno vystaveno okysličování, se…
Old Fashioned - whisky koktejl
Koktejl Old Fashioned je klasický koktejl, který je oblíbený po celém světě. Je to sladký a zároveň nahořklý koktejl s výraznou chutí whisky. Je poměrně silný s obsahem alkoholu kolem 30 % a jeho příprava je velmi…
Olivy
Oliva je plodem olivovníku evropského. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých. Vyrábí se z nich velmi kvalitní…
Oloroso
Oloroso je španělské fortifikované víno, jeden ze stylů sherry. Zraje často i mnoho let metodou solera, s výrazným vlivem oxidace. Má tmavší okrovou barvu, bývá sušší a plné, s tóny vlašských ořechů, dřeva a fíků. Sudy použité ke zrání…
Ovocný destilát
Ovocné destiláty neboli ovocné pálenky jsou oblíbené především pro svou příjemnou vůni a jemnou chuť. Obvykle se vyrábějí z ovoce, které je v daném kraji nebo zemi snadno dostupné. Asi nejrozšířenější ovocný destilát na našem území je…
Pálava
Pálava je moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín, která vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Odrůda byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který její šlechtění zahájil v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici ve Velkých…
Peat
Peat - rašelina. Zuhelnatělý, převážně rostlinný materiál, jenž se dříve v částech Skotska bez lesního porostu, především u moře a na ostrovech, používal jako palivo. Rašelina je základním kamenem při výrobě whisky s příchutí rašeliny, kdy se…
Penicilin - whisky koktejl
Whisky koktejl Penicilin je moderní a velmi oblíbený drink. Používají se dva druhy skotské whisky, aby se získal ten správný nádech kouře a koření. Nejprve se přidá míchaná whisky, která vytvoří lehký a jemný základ, který vyvažuje ohnivý…
PÉT-NAT
Typ šumivého vína, které je v primární fázi fermentace uzavřeno v láhvi korunkovým uzávěrem. Z francouzského "petillant- naturel" (šumivé-přírodní)
Petit Verdot
Petit Verdot je odrůda červeného vína, která se používá zejména v Bordeaux do cuvée. Odrůda dozráva později, dodává výslednému cuvée třísloviny, zvýrazňuje barvu a chuť.
Petite Champagne
Petite Champagne je druhá nejvýznamnější po Grande Champagne z celkových 6 oblastí Cognacu. Rozloha činí přibližně 15 268 ha. Je uznávána až od roku 1938. Tato oblast je bohatá na vysoký obsah křídy v půdě. Eaux-de-vie, které…
Pina Colada
Piña Colada je osvěžující koktejl pocházející z Karibiku. Je známý svou sladkou a exotickou chutí, která spojuje kokosový krém, ananasovou šťávu a rum. Tento populární nápoj je často spojován s dovolenou na pláži a tropickou…
Pineau
Pineau (celým názvem Pineau des Charentes) je francouzský aperitiv, který je u nás stále spíše vzácností, ale ten, kdo ho jednou ochutná, na něj jen tak nezapomene. Jemně sladký, plný ovoce a vanilky, ideální pro letní večery, ale i jako…
Pinot Grigio
Pinot Grigio (Pinot Gris ,Rulandské šedé) je bílá odrůda vinné révy, která je u nás velmi rozšířená. Ve vůni má jemné květinové vůně a ovocné tóny. Chuť je harmonická a elegantní.