Pineau
Pineau (celým názvem Pineau des Charentes) je francouzský aperitiv, který je u nás stále spíše vzácností, ale ten, kdo ho jednou ochutná, na něj jen tak nezapomene. Jemně sladký, plný ovoce a vanilky, ideální pro letní večery, ale i jako zajímavá alternativa ke klasice, což je portské víno nebo sherry. A přitom má pineau velmi zajímavý původ – je to vlastně takový „omyl“, který se proměnil v tradici.
Pineau - nápoj, který vznikl náhodou
Legenda praví, že pineau vzniklo koncem 16. století vlastně omylem. Jeden vinař ve francouzském regionu Charente údajně omylem nalil hroznový mošt do sudu, ve kterém byl ještě zbytek cognacu. Sud pak zapomněl ve sklepě – a když ho po letech objevil, čekalo ho překvapení: sladké, jemné, ale přitom plné víno s harmonickým charakterem. Dnes už víme, že to byl počátek metody, která se brzy rozšířila do celého kraje. A z nápoje chudých farmářů se stal oficiálně chráněný produkt s označením AOC.
Co přesně je pineau?
Pineau není ani víno, ani destilát. Patří do kategorie tzv. mistelles, jež se řadí mezi fortifikovaná (dolihovaná) vína. V případě pineau se používá čerstvý hroznový mošt z oblasti Cognac, do kterého se přidá eau-de-vie, tedy mladý cognac, dosud nezrající v sudu. Díky tomu se v moštu zastaví kvašení – a místo vína vznikne nápoj s vyšším obsahem alkoholu (16–17 %), ale se stále svěžím a ovocným charakterem.
Následně zraje pineau několik let v dubových sudech. Minimálně 18 měsíců, z toho alespoň 8 měsíců v sudu, ale významní producenti ho nechávají ležet i 5, 10 nebo dokonce více let. A právě to dodává pineau jeho jemnost, sametovou texturu a tóny vanilky, medu, ořechů nebo sušeného ovoce.
Druhy pineau a jak chutná
Existují dvě hlavní varianty – Pineau blanc (ze světlých hroznů, např. Ugni Blanc nebo Colombard) a Pineau rouge neboli rosé (z odrůd jako Merlot, Cabernet Franc). Bílé pineau bývá svěží, obvykle lehce medové s tóny mandlí, broskví nebo vanilky. Červené pineau bývá plnější, často připomíná portské víno – se stopami švestek, višní a kakaa.
Obě varianty se podávají nejčastěji vychlazené jako aperitiv, ale hodí se i k paštikám, dezertům nebo modrým sýrům. Bílé pineau je skvělé i do koktejlů – například místo vermutu v twistu na koktejl Negroni.
Pineau vs. portské, sherry a další
Pineau se obvykle řadí mezi „fortifikovaná vína“, i když technicky není víno. Na rozdíl od portského vína se totiž mošt nefermentuje vůbec – takže neobsahuje žádné zbytkové alkoholové kvašení. Výsledkem je potom jemnější, méně alkoholický a výrazně ovocnější nápoj. Od sherry se zase liší svou sladkostí a tím, že se při výrobě nepoužívá systém solera.