Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Armagnac Delord Millésimés 1978

Destilérie Delord Fréres navázala na vítězství z roku 2011 a potvrdila své výsadní postavení mezi producenty tradičního destilátu armagnac na prestižní soutěži v Hotelu Astor City – New York. Zde v březnu získala nejvyšší možné ocenění Chairmans Trophy pro Bas – Armagnac. Obdržel ho armagnac Delord ročník 1978 s hodnocením 97 bodů ze 100, s hodnocením Extraordinary-Unlimited Recommendation. Jedná se o další z mnoha úspěchů této ryze rodinné destilerie.

Výroba v destilerii Delord začala v roce 1893. Po smrti zakladatele se dva synové rozhodli pokračovat v otcově práci – pěstování vinné révy, destilaci a v prodeji svých produktů. V roce 1925 starší syn Gaston a mladší bratr Georges založili společný podnik Delord Fréres. Nyní již třetí generace Delordů, jmenovitě Jacque a Pierre, vyrábí na stejném místě a podle původních receptů pověstný destilát, který pak v dubových sudech zraje ve starobylých sklepích. Rodinný podnik je zcela nezávislý. Patří mu vinohrady, výrobna lihovin, destilérie s pěti destilačními přístroji i sklepy, jejichž kvalita a tradice si zachovávají pověst po celé generace.

Rodinné vinice se rozprostírají v samém srdci kraje Bas – Armagnac, v centru jedné ze tří zákonem stanovených oblastí Appelation d‘Origine Controlée. Pro výrobu armaňaku se na vinicích pěstují tři odrůdy bílého vína - folle blanch, colombard a ugni blanc. Jednotlivé odrůdy vynikající kvality s vlivem sousedních oblastí Bordeaux, Gaillac, Rhony, Languedoc-Roussillon se sbírají postupně podle zralosti a odvážejí do palírny k dalšímu zpracování.

Palírna leží ve vesnici Lannepax. Zde probíhá příprava sebraných plodů a destilace vybraných hroznů úrody. Destilace probíhá zpravidla od začátku prosince do konce ledna. Dva speciální měděné destilační přístroje alambic armagnacais produkují nepřetržitě okolo 1600 litrů 60% alkoholu během 24 hodin, druhá destilace je poté provedena kontinuálním způsobem. Technika destilace sem přišla společně s arabskou kulturou.

Po destilaci a několikanásobné filtraci je prakticky bezbarvý destilát stočen do dubových sudů a převezen do sklepů, kde dlouhodobě zraje. Dubové dřevo zbarvuje armagnac postupně přes slámově žlutou, zlatě jantarovou až do světle rubínové barvy. Současně dochází i ke zjemňování chuti a poklesu alkoholu na 40%. Během zrání se armagnac ve sklepích pravidelně testuje, aby splňoval maximální kritéria kvality. Nejstarší ročníky jsou uchovávány v demižónech ve zvlášť chráněné místnosti. Po stočení do typických saténových lahví jsou ručně nalepeny etikety a kvalita produktu potvrzena tradiční rodinnou voskovou pečetí. Etikety vybraných ročníků jsou osobně podepsány majitelem firmy.

Armagnac Delord je dnes již jediný čistě rodinný podnik s vlastními vinicemi, destilérií a sklepy. Svou produkci distribuuje do více než 20 zemí Evropy, Ameriky, Tichomoří a Austrálie. 80% produkce armagnacu zůstává na francouzském trhu. Produkty Armagnac Delord získávají pravidelně ocenění na nejvýznamnějších světových soutěžích.