Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Finská whisky Kyrö

Myšlenka na finskou whisky se, stejně jako dobrá polovina finské populace, zrodila v sauně. Skupina přátel se tahle jednou saunovala a přitom popíjela žitnou whisky. Whisky jim zachutnala, a tak začali přemýšlet, proč vlastně ve Finsku nikdo žitnou whisky nevyrábí. Překvapivě se jim myšlenka založit vlastní palírnu zdála být dobrá ještě následujícího rána a odtud byl už jen krůček k založení společnosti Kyrö.

V žádném případě si nenechte ujít skutečně skvělé video ze sauny na konci článku. 

První destilát

Při hledání zázemí pro palírnu zakladatelé nejprve navštívili rodinnou farmu v Isokyrö, ale ačkoli byla okouzlující, nesplňovala jejich ambiciózní plány. Pak si cestou na plánovací schůzku (spíše na večeři a hlavně dobré pití) všimli staré mlékárny, která byla náhodou prázdná - nebo vlastně plná aut, protože si ji staří zaměstnanci mlékárny pronajali jako garáž na údržbu budovy. Nastal čas pro první destilaci: rodiče hlavního palírníka Kalleho odjeli na dovolenou a část jejich domu se rychle proměnila v kvasnou halu. Za týden už by první kašovitý kvas určený pro whisky na světě a domem se linula vůně, která se později stala všem velmi známou. Nejbližší pořádná kotlíková palírna byla ovšem stovky kilometrů daleko v Beerhunters v Pori. Tam byli tak laskaví, že dovolili novopečeným palírníkům použít jejich destilační přístroj pro první várku. Samozřejmě za předpokladu, že ji tam sami dopraví.

Zrození whisky Kyro

Konečným výsledkem byla čirá tekutina, která voněla a chutnala jako pálenka. Nedalo se ovšem zatím říci, jestli z ní bude opravdu dobrá žitná whisky. Aby získal zpětnou vazbu, rozhodl se Miika propašovat vzorek na výstavu Whisky Show v Londýně. Na pánské toaletě si nalil panáky na ochutnávku a chodil od stánku ke stánku. Nová značka sklidila pochvalu. Bylo tedy načase, aby se věci daly do pohybu. V roce 2014 se ve staré mlékárně poprvé rozpálily destilační kotle a první destiláty se začaly prodávat v "Turistické agentuře lsokyrö" a pop-up baru v Helsinkách. Ten byl vždy plný dvou skupin zákazníků: přátel zakladatelů a zmatených starších lidí.

Whisky a gin

Jakmile první várka whisky tiše odpočívala v sudech, přátelé si uvědomili, že by možná bylo důležité mít také ještě něco na prodej. A tak vyrobili gin. Ukázalo se, že gin byl docela dobrý. V roce 2015, když byl Miika na cyklistickém výletě v Estonsku, mu zavolali a řekli: "O vaší palírně nic nevíme, ale váš gin byl vybrán jako nejlepší gin pro Gin & Tonic. Doporučujeme vám, abyste se připravili, než bude ocenění zveřejněno." Připravili se. A za dva dny se gin vyprodal.

Palírna Kyrö

Dnes se palírna rozrostla z pouhého snu na opravdovou řemeslnou velmoc s velkou kapacitou a s lidmi oplývající technickými dovednostmi - a především produkující opravdu skvělé destiláty Kyro. A to vždy ze 100% žita. Všechno začalo žitnou whisky v sauně a právě žito stále zůstává základem palírny Kyrö. Je to sice obilovina, kterou lze poměrně obtížně destilovat, ale přesto se v destilátech Kyro - ať už jde o whisky, gin nebo likér – bude používat vždy jen finské celozrnné žito.