Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Jak se vyrábí gin

Gin, tato ikonická a aromatická lahůdka, oslavuje svou unikátní chuťovou paletu a bohatou historii. Jak se však vyrábí tento oblíbený alkohol? Co se děje během jeho destilace? Přinášíme vám bližší pohled na proces výroby a destilace ginu.

Výroba ginu

Základem ginu je kvalitní obilný destilát, na jehož výrobu může být použit ječmen, žito nebo kukuřice. Co mu však dodává nezaměnitelnou chuť je směs aromatických bylin, a to především jalovec. Ten dává ginu charakteristickou vůni a chuť. Jalovcové bobule tvoří základ, ale často se používá také koření a další byliny, jako jsou koriandr, citronová nebo pomerančová kůra, skořice, zázvor, kardamon, muškátový oříšek nebo pepř.

Macerace ginu

Všechny tyto ingredience se nejprve důkladně macerují v obilném destilátu (často to bývá až 48 hodin) nebo se do destilátu již přidávají připravené aromatické látky. Tento proces umožňuje bylinám a kořením propojit se s alkoholem a vytvořit tak charakteristickou chuť ginu. Teprve poté nastává čas na destilaci. 

Druhým, ale výrazně méně frekventovaným způsobem je využívání páry. Veškeré "botanicals" jsou zavěšeny v košíčcích nebo sáčcích ve vrchní části destilačního zařízení, pára prochází skrz a veškeré aroma se do ní uvolňuje. Výsledkem je jemnější a lehčí gin. Tento šetrnější způsob uvolňování aromat využívá při výrobě například značka Bombay Sapphire.

Destilace ginu

Existují různé metody destilace ginu. Jednou z nich je destilace v kotli, kdy se směs vaří a aromatické látky se odpařují a následně kondenzují do tekuté podoby. Další možností je destilace ve sloupovém destilačním zařízení, což umožňuje získání vysoce čistého alkoholu s přesně definovanými chutěmi a vůněmi. 

Kotlíková destilace

Tato metoda se používá u tradičních ginů. Směs bylin, koření a základního alkoholu se vloží do destilačního kotle. Po ohřátí se pára přenáší přes chladič, kde se kondenzuje zpět na kapalinu a sbírá se do sběrné nádoby. Tento proces umožňuje odpaření a následné kondenzování aromatických látek. Tento způsob destilace používá například světoznámá značka Beefeater.

Kolonová destilace

Moderní přístup k destilaci ginu, kde se směs destiluje ve sloupcovém zařízení. Tato technika umožňuje preciznější kontrolu nad výsledným produktem a separaci složek směsi. Navíc je výrazně efektivnější. 

Jenever - předchůdce ginu

Jenever nebo také genever je tradiční nizozemský a belgický destilát, který se považuje za předchůdce ginu. Tento alkoholický nápoj je vyroben z ječmenného sladu, žitné nebo kukuřičné sladiny a obsahuje směs bylin a koření, včetně jalovce, který dodává nápoji charakteristickou chutí. Svým způsobem má tak blíže k whisky, než k ginu. Existují dva hlavní druhy jeneveru:

Oude jenever: tento tradiční typ je silnější a má výraznější, kořeněnou chuť. Vyrobený je pomocí klasických metod destilace a obsahuje vyšší podíl ječné sladiny.

Jonge jenever: mladší verze jeneveru, která je jemnější a čistější. V porovnání s oude jeneverem obsahuje menší podíl ječmenné sladiny a je obvykle mírně sladší.

Jaký je rozdíl mezi jeneverem a ginem?

Gin je také destilovaný alkoholický nápoj.  Na rozdíl od jeneveru je ale obvykle vyráběn z kvalitního obilného destilátu, který je aromatizován především jalovcem a dalšími bylinami a kořením, jako jsou například skořice, citronová kůra, pepř nebo kardamon. Hlavním rozdílem mezi jeneverem a ginem je tedy složení a proces výroby. Jenever má výraznější sladší chuť s podstatným obsahem sladiny, zatímco gin je obvykle jemnější a je charakteristický především chutí jalovce a dalšími bylinami. 

London Dry Gin

London Dry je mnohými palírnami považován za nejsofistikovanější typ ginu. Překvapivě se tento typ destilátu nemusí vyrábět v Londýně! Termín "London Dry" odkazuje na specifický typ výrobního procesu, který musí splňovat zákonnou definici, aby se tak gin mohl nazývat. Hlavní rozdíl mezi "London Dry" a ostatními giny spočívá v tom, že všechny rostlinné látky v gin London Dry musí být přidány během procesu destilace. A všechny musí být přírodní. Po destilaci se poté do ginu může přidávat pouze voda a velmi malé množství sladidla. Naproti tomu do jiných ginů se mohou po destilaci přidávat syntetická nebo umělá aromata či sladidla. Můžete zkusit jeden z nejtypičtějších "London Dry" - gin Tanquarey.

Plymouth Gin

Plymouth gin je o něco sladší než gin London Dry a jeho jalovcová chuť je také jemnější, přičemž větší důraz je kladen na "kořenové" rostlinné látky, jako je lékořice a kosatec. Tento styl se musí vyrábět v Plymouthu - a zatímco dříve zde pracovalo mnoho palíren, nyní zůstala jen jedna.

Old Tom Gin

Old Tom gin je mnohem sladší než Plymouth gin nebo London Dry gin a je takovým "chybějícím článkem" mezi moderním suchým ginem a holandským destilátem Genever (Jenever), který ginům předcházel. Old Tom gin byl oblíbený v 18. století (kdy do něj někteří výrobci přidávali spoustu cukru nebo medu, aby zamaskovali nekvalitní, podomácku vyrobený gin) a v poslední době se dočkal oživení díky barmanům, kteří si ho oblíbili pro sladší nádech, který tento gin dodává klasickým koktejlům.

Sloe Gin

Sloe gin je spíše likér, který vzniká macerací trnek (bobulí trnky) ve sladkém ginu. Tyto tmavé a trpké bobule se namáčejí v ginu, aby dodaly destilátu charakteristickou osobitost a sladkost, často se přidává cukr, vytvářející tak oblíbený trnkový gin. V Anglii se často pije během svátečních období pro zahřátí a podává se jak samostatně, tak se používá i pro různé koktejly, jako je Sloe Gin Fizz či Sloe Royale. Oblíbenou značkou je v Británii sloe gin Sipsmith.

Contemporary gin 

Contemporary je moderní varianta ginu, která se vyznačuje inovativními přístupy k výrobě a používání netradičních bylin, koření a přísad. Tato nová vlna ginů se snaží rozšiřovat tradiční chutě a zároveň přinášet nové, odvážné kombinace. Jednou z nejznámějších značek je německý gin Monkey 47, který je vyroben právě z 47 různých bylin a rostlin. Ty dodávají tomuto ginu komplexní a bohatou chuť. Dalším příkladem je Hendrick's gin. Značka, která je známá svým inovativním přístupem k výrobě ginu. Používá okurkové a růžové lístky spolu s dalšími bylinami, což vytváří jemnou, květinovou chuť. A nakonec můžeme uvést gin The Botanist, který pochází z ostrova Islay v Skotsku a je vyroben z bylin, které tam rostou. Obsahuje jich celkem 31 a vyznačuje se komplexní a vyváženou chutí.

Navy Strength Gin

Navy Strength Gin je typ ginu s obsahem alkoholu nejméně 57 %. I když se zdá být pouze silnější variantou ginu, je to mnohem víc než jen to. Jeho jméno pochází z 18. století, kdy byl gin (stejně jako rum) uchováván pro námořníky vedle střelného prachu na britských válečných lodích. Vyšší obsah alkoholu zajistil, že i při rozlití do střelného prachu se prach neznehodnotil. Tyto příděly destilátů pro britské námořníky skončily až 31.8.1970 a tento neblahý den námořníci označili za Black Tot Day. Giny Navy Strength získávají rostoucí popularitu na trhu díky vylepšené chuti a silnějšímu obsahu alkoholu, což v destilaci umožňuje lepší zachycení aromatických olejů botanicals, což přináší komplexnější chuťový profil.

Ochucené giny

Ochucené giny nabývají v posledních letech na velké popularitě. Hlavními typy ochucených ginů jsou citrusové giny, které obsahují příchutě citrusových plodů jako citron, pomeranč nebo grapefruit (ten můžeme zkusit z portfolia značky Hombre´s). Dále existují bylinkové giny (Žufánek), obohacené o bylinky jako tymián, rozmarýn nebo levanduli, poskytující pikantní a aromatické tóny. Květinové giny obsahují květinové příchutě jako levandule, jasmín nebo růže (destilerie Landcraft), dávající ginu jemnou a květinovou chuť. Mezi kořeněné giny patří varianty s přidanými kořeněnými ingrediencemi jako skořice, kardamom, jalapeño nebo chilli (Garage22),přinášející komplexní a pikantní chutě. Nakonec ovocné giny, které obsahují různé druhy ovoce, jako je borůvka, malina nebo jablko, poskytující sladší a ovocnou chuť.

Výroba ginu je umění spočívající v pečlivém výběru surovin a technik destilace. Od tradičních metod až po moderní inovace, proces výroby a destilace ginu spojuje znalosti, umění a vášeň vytvářet jedinečnou a oslnivou lahůdku pro milovníky tohoto nápoje. Ať už si oblíbený gin vychutnáváte samostatně nebo jako základ pro koktejly, nezapomeňte, že jeho výroba a destilace je fascinujícím světem, který podtrhuje jeho jedinečnost a bohatství chutí a vůní.