Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Prosecco vs Champagne

V posledních letech obliba italského prosecca výrazně stoupla, vděčí za to především výrazně příznivější ceně oproti šampaňskému, či konkurenčním italským sektům jako například Franciacorta. Můžeme si položit otázku, proč tomu tak je. Pokud porovnáme výrobu prosecca a šampaňského, narazíme na jeden výrazný rozdíl a to na způsob zrání. Jak jistě víte, obě vína získávají své perlení samovolně a to díky přidání směsi cukru a kvasinek nazývané tirážní likér (liquer de tirage) do prvotně kvašeného vína. Nicméně Prosecco se nevyrábí klasickou šampaňskou metodou zrání v lahvi, ale prochází druhou fermentací v nerezových sudech, což je méně nákladný výrobní proces. Přestože je díky tomu prosecco levnější a tedy dostupnější, podléhají oba druhy vín přísným pravidlům pro výrobu. To nejdůležitější napoví samotný název, kdy se obě pyšní známkou původu. Zkrátka se nedají vyrábět všude.

 
 
 
Obrázek článku
 

Champagne

Šampaňské pochází z oblasti Champagne na severu Francie. Díky unikátnímu mikroklimatu, půdě bohaté na vápník a zrání v hlubokých vápencových sklepích vytváří nenapodobitelnou chuť. To jsou hlavní důvody, proč je šampaňské právem králem šumivých vín. Láhev se dá pořídit od přibližně 500 Kč, ale cena se může vyšplhat astronomicky vysoko. Zpravidla se můžete setkat se třemi odrůdami či s jejich kombinací – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier.

Prosecco

Na rozdíl od šampaňského či sektu nezraje v láhvi a jeho výroba je typická pro italskou oblast. Může být jak bez bublinek (tiché), tak perlivé (frizzante) či šumivé. Odrůda na výrobu Prosecca se dříve jmenovala Prosecco, ale po po roce 2009 Prosecco označuje apelaci a odrůda se nově jmenuje Glera. Výroba probíhá v regionech Veneto a Friuli na severu Itálie.