Stáří: 16 - 20 let | Objem: 1 l |
Druh whisky: Single Malt |
Aberfeldy 18 Y.O. je obdivována pro svůj vyzrálý a jemný medovo ovocný charakter. Zraje po dobu 18 let v dubových sudech. Má charakteristické tóny sušeného ovoce, skořice, muškátového oříšku, karamelu a pomeranče. Závěr je příjemně hřejivý a plný. Výroba je limitována.
Palírna Aberfeldy byla založena baronem Tommy Dewarem v roce 1896 ve stejnojmenném městečku na řece Tay. Samotná palírna je obklopena parky, které jsou plné rezavých veverek. Jejich obrázek je i na etiketě a manažer palírny má ve své pracovní náplni se o ně starat.
Vyrobená malt whisky byla v sudech nakládána na železnici a přepravována do Glasgow ke stáčení a k použití při výrobě blended whisky. Jedna z původních lokomotiv byla zrekonstruována a zdobí areál palírny. Původní stavby byly v roce 1973 rozšířeny o novou destilační budovu. Byla postavena jako dlouhá stavba, kam z jedné strany proudí sladový ječmen a z druhé strany se koulejí sudy ven se zrajícím destilátem, který se léty zrání mění v lahodnou whisky.
Palírna byla uzavřena v době obou světových válek. V roce 1986 přešla do vlastnictví United Distillers. V roce 1992 získává licenci k výrobě whisky společnost John Dewar & Sons Ltd., tato společnost pak získává v roce 1998 palírnu do svého vlastnictví. Od téhož roku je dceřinou společností Bacardi Limited, která ji zakoupila za 1,15 miliardy ?.
Palírna má od roku 1972 čtyři destilační přístroje v nové budově, stejného tvaru jako ty staré. Vodu bere palírna z Pitilie Burn. Roční produkce dosahuje 2,4 milionu litrů zrajícího alkoholu.