Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Jak pít Absinth?

Tento tradiční nápoj francouzské bohémy 19. století si prošel nesnadným obdobím dlouhého zákazu, a proto se nemůžeme divit, že správná příprava k pití tohoto bylinného destilátu byla nadlouho pozapomenuta. Pití absinthu je totiž rituál, který má již více než staletou historii a existuje jen málo destilátů, jejichž příprava by působila tak estetickým a originálním dojmem.

Předně je dobré absinth chápat jako jakýsi bylinný extrakt. Obsah alkoholu absinthu bývá běžně okolo šedesáti procent, mnohdy i více a je tedy dobré ho naředit vodou. Používají se speciální sklenice ve tvaru poháru, často i s malým rezervoárem na dně, který slouží jako odměrka (mívá typických 5cl). Toto množství absinthu se po zředění třemi díly vody rozvoní bylinami a promění se v delikátní nápoj s obsahem alkoholu přibližně 20 %. Ideální poměr si ale každý může vyladit dle svých chuťových preferencí.

 
Obrázek článku

Rituál aneb jak se správně pije absinth

Voda se do čistého nápoje nalévá studená a pomalu, buď s pomocí tradiční fontány, která umožňuje vodu přidávat skutečně po kapkách, nebo s pomocí karafy. Někdy se používá i speciální lžička, na kterou se položí kostka cukru a voda se přes ní prolévá. Nicméně nutné to není a opět záleží na individuálních chutích. Většinou se již po několika kapkách vody nápoj začne měnit, ze dna sklenky pomalu stoupá mléčně bílá mlha, která následně prostupuje celým nápojem. Tento jev se nazývá louche a způsobují ho silice anýzu a fenyklu, které jsou rozpustné v alkoholu, ale nikoliv ve vodě. Během tohoto procesu se plně rozvijí aromatický a chuťový profil nápoje, který má po plném naředění většinou hutně mléčnou, nazelenalou barvu. Absinthe je skvělý zejména jako osvěžující digestiv.

Absinht a oheň

Díky vysokému procentu alkoholu pijí někteří odvážlivce absinth s ohněm. Tato metoda se příliš nedoporučuje, oheň zkresluje aroma tohoto výjimečného destilátu a absinth spíše znehodnotíte. Navíc je to metoda velmi nebezpečná. Spočívá v tom, že necháte kostku cukru nasáknout absinthem. Následně ji zapálíte a počkáte až prokape lžičkou, pak zamícháte, přidáte vodu a pijete. Při druhé variantě hořící kostku rovnou vhodíte do absinthu, v ten moment se vznítí i zbytek skleničky. Buď můžete počkat až oheň uhasne nebo přilijte panáka vody. Po promíchání můžete pít.

Do panáků se nehodí

Absinth patří mezi destiláty, které si lépe vychutnáte při popíjení. Díky vysokému procentu byste pravděpodobně nepanákovali moc dlouho. Po naředění vodou je sice slabší, ale i v této variantě jej doporučujeme spíše popíjet, abyste si naplno vychutnali jeho bylinné aroma.

Poznáte pravý absinth?

Označení absinth používá mnoho výrobců, ne každý výrobek je ale opravdový absinth. Při výrobě tohoto destilátu jsou důležité použité suroviny a také postup výroby. Výrobci důležité byliny, které je potřeba macerovat, často nahrazují aromatickými látkami. Při výrobě se také stává, že vynechají destilaci, která je naprosto nezbytná. Bez destilace je absinth velmi hořký, tak poznáte, že nepijete ten pravý, ale pouze náhražku.