Slovník pojmů, Strana 7
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z
Kulér
Kulér je tekuté barvivo určené zejména pro barvení destilátů (whisky, brandy...), vyrábí se řízenou karamelizací krystalového cukru. Vinařský zákon jeho použití k úpravě barvy nepřipouští, nelze ho tedy použít k dobarvení vína.
Kvašení
Kvašení – neboli fermentace, je jednou z nejdůležitějších fází při výrobě vína. Jedná se biologický proces, při kterém mikroorganismy, obvykle kvasinky nebo bakterie, přeměňují organické látky, jako jsou sacharidy, na jiné látky za…
Kvevri
Kvevri je starobylá, keramická nádoba používaná již ve starověké Gruzii k výrobě vína. Kvevri svým tvarem připomíná vejce a její objem bývá až několik tisíc litrů. Sklizené hrozny se pošlapou a i se slupkami a třapinami se uloží do…
LBV
LBV – Latte bottled vintage neboli pozdě stáčené víno, je označení pro portská vína. Portská vína označená LBV jsou ponechány v sudech déle. Díky tomu dlouhému oxidačnímu stárnutí víno zraje déle. Portská vína LBV se dají pít ihned po…
Ledové víno
Víno má ve světě dlouhou a bohatou historii. Od starověkých civilizací až po moderní dobu se víno stalo nedílnou součástí kultur a tradic mnoha národů. Mezi množstvím různých druhů a stylů vína vyniká jedinečný poklad nazývaný "ledové…
Lennox Shaun Caleb
Lennox Shaun Caleb, Master Distiller, má ve společnosti Demerara Distillers Limited (DDL) veškerou odpovědnost za destilaci rumů El Dorado. Na pozici Master Distillera společnosti přešel po více než desetiletém působení na různých jiných…
LONG CHARMAT
Metoda Long Charmat je "křížencem" metody Charmat a klasické metody Méthode Champenoise. Víno spočívá na kalech po dobu 9 až 15 měsíců, zatímco autokláv obsahuje vrtulová míchátka, které kaly znovu míchají. Tímto způsobem získáte víno s…
Lorena Vásquez
Lorena Vásquez je jedním z nejuznávanějších master blenderů v rumovém světě, a to zejména díky své dlouholeté práci pro prestižní značku Zacapa. Její mimořádné smysly a odborné znalosti ji vynesly mezi elitu výrobců rumů. Jako hlavní…
Louche
Louche je jev spojený s tradiční přípravou Absinthu a některých dalších nápojů na anýzovém základu (Ouzo, Pastis). Při pomalém ředění vodou se Absinth začne ve sklenici postupně zakalovat a měnit svou barvu na mléčně bílou. Mohou za…
Macerace
Macerace – neboli vyluhování se používá především k výrobě likérů či vín. U likérů se využívá macerace k vyluhování bylin, koření či ovoce. Výsledný likér díky tomu získává chuť, vůni a barvu. U vína se macerace…
Mai Tai
Rumový koktejl Mai Tai je klasický rumový koktejl, jehož základní součástí je rum, pomerančový likér, mandlový sirup a limetková šťávy. Je to osvěžující a sladký nápoj s jemnou chutí rumu. Jak vznikl Mai Tai? Koktejl Mai Tai…
Malbec
Malbec je výrazná červená odrůda, která se stala symbolem argentinského vinařství, ačkoliv její původ sahá do jihozápadní Francie, konkrétně do oblasti Cahors. Ve Francii je Malbec znám také pod názvem „Côt“ a dlouhou dobu byl používán…
Malt
MALT neboli SLAD je klíčová surovina při výrobě whisky, vznikající při procesu klíčení ječmene (nebo jiné obiloviny) a následným sušením, který uvolňuje enzymy potřebné k přeměně škrobu na fermentovatelné cukry. Ty se pak využívají při…
Malt Irish Whiskey
Malt Irish whiskey - druh irské whiskey, jehož základ kromě 100 % ječného sladu tvoří voda a kvasnice. Vyrábí se převážně třístupňovou destilace v malých kotlích (pot still). Zrání obvykle trvá výrazně déle než tři roky.
Master Blender
Master blender je jedním z nejdůležitějších pracovníků každé palírny. Pojem master blender je nejčastěji spojován s uměním míchání whisky. Vztahuje se však i na destiláty jako je rum, koňak, gin, brandy nebo metaxa. Kdo je…
Maturation
Maturation - zrání neboli staření. Nově vypálený destilát se uloží na zákonem stanovenou či delší dobu do sudů, čímž dochází ke změně jeho chuti, aromatu i barvy. Tato metoda se využívá převážně u whisky, rumů či brandy.
Melasa
Melasa je hustá, lepkavá a tmavě hnědá kapalina, která vzniká jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny nebo cukrové řepy na cukr a je základní ingrediencí pro výrobu destilátů, jako je především rum. Obsahuje vysoký podíl…
Melounové mojito
Melounové mojito – je osvěžující letní koktejl a je jednou z mnoha moderních variant na klasické mojito pocházející z Kuby. Obsahuje samozřejmě rum, lístky máty, třtinový cukr, perlivou vodu a místo limetky právě meloun.…
Merlot
Merlot, jedna z nejoblíbenějších odrůd vín na světě, má bohatou historii a komplexní charakter, který oslovuje milovníky vína po celém světě. Tato odrůda, považovaná za jednu z nejdůležitějších ve světě vína, má své kořeny v regionu…
MICROOX
Při procesu mikrooxygenace neboli mikro okysličení či MICROOX se během kvašení kontrolovaně přidává kyslík. Podle některých odborníků to je " tzv. metla vinařství". Naopak podle jiných velmi žádoucí a prospěšný proces, který " částečně…
Mikro okysličení
Při procesu mikrooxygenace neboli mikro okysličení či MICROOX se během kvašení kontrolovaně přidává kyslík. Podle některých odborníků to je " tzv. metla vinařství". Naopak podle jiných velmi žádoucí a prospěšný proces, který " částečně…
Mikrooxygenace
Při procesu mikrooxygenace neboli mikro okysličení či MICROOX se během kvašení kontrolovaně přidává kyslík. Podle některých odborníků to je " tzv. metla vinařství". Naopak podle jiných velmi žádoucí a prospěšný proces, který " částečně…
Modrý Portugal
Tato odrůda se vyznačuje velkým hroznem a velkou bobulí. Bobule jsou kulaté a mají tenkou slupku modré barvy. Tato odrůda je odolná vůči houbovým chorobám a je nenáročná na polohu a půdu kde se vysazuje. Z Modrého Portugalu se dá tzv.…
Mojito recept
Mojito – osvěžující letní koktejl, pocházející z Kuby. Mojito obsahuje vždy rum, lístky máty, třtinový cukr, limetky a perlivou vodu. Dále se do mojita může přidat například bitter, kvůli hořkosti. Existují také moderní variace na mojito,…
Monarch
Modrá moštová odrůda vyšlechtěná v Německu. Kříženec odrůd Solaris a Dornfelder. Podobná odrůdě Rulandské modré.