Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Slovník pojmů, Strana 6

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

Chancellor

Jedná se o hybridní červené víno původem z Francie vyvinuté Albertem Siebelem. 

Chardonnay

Chardonnay je jedna z nejrozšířenějších odrůd bílého vína na světě. Její kořeny pocházejí z francouzského vinařského regionu Burgundsko, kde vznikla křížením odrůdy Pinot Noir a prastaré odrůdy Gouias Blanc.  Původ a…

Charmat

Metoda Charmat - původně vytvořená v roce 1895 italským Federico Martinotti, ale poté patentovaná Francouzem Eugènem Charmatem - produkuje šumivé víno mnohem rychleji než klasická metod Méthode Champenoise. Víno se fermentuje v tlakové nádobě z…

Chianti

Chianti je italské červené víno vyráběné v Toskánsku. Typická je sytá červená barva, ovocné aroma nejčastěji se stopami třešní. Jedná se o harmonické a suché víno. Tradičně vzniká z odrůd Sangiovese (místní název pro…

Chill filtered

Filtrace zastudena - odstranění částeček vzniklých při destilací způsobujících zákal whisky. Filtrace zastudena se používá jen u whisky do 46% alkoholu, protože u whisky s více objemovými procenty alkoholu se vysrážení proteinů, a tedy…

Irská káva

Irská káva je horký kávový nápoj, jehož základem je černá káva, irská whiskey, cukr a šlehačka. Je to nápoj, který je skutečně oblíbený po celém světě a dá se pít vlastně kdykoliv. Historie koktejlu Irish Coffee Irská káva je…

James Mac Taggart

James Mac Taggart je master blender a ředitel výroby nezávislé skotské destilerie Arran, kde působí již devět let. Začínal však jako skladník v palírně Bowmore, kde poté na různých pozicích pracoval přes třicet let. Arran je stále…

Joy Spence

Joy Spence je původně analytická chemička s magisterským titulem. V roce 1981 začala pracovat pro jamajskou destilerii Appleton jako hlavní chemička a od roku 1997 zde zastává funkci master blenderky, kde vyrábí výborné…

Koktejl Bloody Mary

Bloody Mary je jeden z nejznámějších koktejlů na světě, jehož základem je vodka. Jeho původ není zcela jasný, ale pravděpodobně se datuje do poloviny 30. let 20. století, kdy ho měl poprvé namíchat Fernand "Pete" Petiot, barman v slavném…

Koktejl Cosmopolitan

Legendární Cosmopolitan je jednoduchý koktejl s velkou historií. Největší popularity dosáhl v 90. letech, kdy byl na vrcholu seriál HBO "Sex ve městě". Růžový nápoj ve stylu Martini byl oblíbeným nápojem postav tohoto seriálu a po dobrou…

Koktejl Espresso Martini

Koktejl Espresso Martini je jednoduchou kombinací vodky, espressa a kávového likéru. Vznikl v 80. letech 20. století a dnes existuje v mnoha odlišných podobách a variacích. Jak vznikl koktejl Espresso Martini Nejčastěji se o…

Koktejl Vodka Campari

Koktejl Vodka Campari je jedním z nejlepších nápojů, ve kterém se tento charakteristický italský aperitiv představuje v celé své kráse. Je vynikající volbou pro podávání před večeří. Campari dodává koktejlu hořkou chuť aperitivu, zatímco…

Koktejl Vodka Martini

Vodka Martini je velmi jednoduchý koktejl z vodky. Ačkoli koktejloví puristé mohou trvat na tom, že jediným správným způsobem přípravy koktejlu s Martini je použití ginu (Gin Martini), trvalá obliba koktejlu Vodka Martini ukazuje, že ne…

Koktejl Vodka Tonic

je velmi jednoduchý a osvěžující míchaný nápoj, který je ideálním společníkem k večerní zábavě či odpočinku. Zatímco co se podobný koktejl Gin Tonik spoléhá na chuť rostlinných složek, které obsahuje gin, koktejl s vodkou preferuje…

Kolonová destilace

Destilační kolona je zařízení, které se využívá k oddělení složek směsi na základě jejich odlišných varných bodů. Princip destilace alkoholu spočívá v zahřívání směsi do bodu varu, následném odpařování složek s nižšími varnými body a…

Krém

Krém neboli Crème de...je označení pro lihovinu, která obsahuje minimálně 250g cukru na jeden litr. Příkladem je Crème de Cassis. 

Kulér

Kulér je tekuté barvivo určené zejména pro barvení destilátů (whisky, brandy...), vyrábí se řízenou karamelizací krystalového cukru. Vinařský zákon jeho použití k úpravě barvy nepřipouští, nelze ho tedy použít k dobarvení vína.

Kvašení

Kvašení – neboli fermentace, je jednou z nejdůležitějších fází při výrobě vína. Jedná se biologický proces, při kterém mikroorganismy, obvykle kvasinky nebo bakterie, přeměňují organické látky, jako jsou sacharidy, na jiné látky za…

Kvevri

Kvevri je starobylá, keramická nádoba používaná již ve starověké Gruzii k výrobě vína. Kvevri svým tvarem připomíná vejce a její objem bývá až několik tisíc litrů. Sklizené hrozny se pošlapou a i se slupkami a třapinami se uloží do…

LBV

LBV – Latte bottled vintage neboli pozdě stáčené víno, je označení pro portská vína. Portská vína označená LBV jsou ponechány v sudech déle. Díky tomu dlouhému oxidačnímu stárnutí víno zraje déle. Portská vína LBV se dají pít ihned po…

Ledové víno

Víno má ve světě dlouhou a bohatou historii. Od starověkých civilizací až po moderní dobu se víno stalo nedílnou součástí kultur a tradic mnoha národů. Mezi množstvím různých druhů a stylů vína vyniká jedinečný poklad nazývaný "ledové…

Lennox Shaun Caleb

Lennox Shaun Caleb, Master Distiller, má ve společnosti Demerara Distillers Limited (DDL) veškerou odpovědnost za destilaci rumů El Dorado. Na pozici Master Distillera společnosti přešel po více než desetiletém působení na různých jiných…

LONG CHARMAT

Metoda Long Charmat je "křížencem" metody Charmat a klasické metody Méthode Champenoise. Víno spočívá na kalech po dobu 9 až 15 měsíců, zatímco autokláv obsahuje vrtulová míchátka, které kaly znovu míchají. Tímto způsobem získáte víno s…

Lorena Vásquez

Lorena Vásquez je master blenderkou Guatemalské destilerie Zacapa. Narodila se v Nikaragui a vystudovala chemii a potravinářskou technologii. Pro značku Zacapa pracuje již přes třicet let a významně se zasadila o některé klíčové…

Louche

Louche je jev spojený s tradiční přípravou Absinthu a některých dalších nápojů na anýzovém základu (Ouzo, Pastis). Při pomalém ředění vodou se Absinth začne ve sklenici postupně zakalovat a měnit svou barvu na mléčně bílou. Mohou za…

Nahoru