Návštěva nejstarší palírny na světě
Když jsme letos plánovali cestu do Severního Irska, bylo nám jasné, že jeden bod programu je naprosto daný – návštěva legendární palírny Bushmills. Tohle místo totiž není jen obyčejná palírna irské whiskey, ale živý důkaz toho, jak může tradice přežít staletí. Destiluje se tu už od roku 1608 a Old Distillery Bushmills - první licencovaná palírna světa - vás přivítá s pokorou i hrdostí zároveň. Vstoupili jsme do návštěvnického centra a netrvalo dlouho, než nás přivítal náš průvodce – charismatický a sympatický vousáč - a s nakažlivým nadšením se pustil do výkladu. Už od prvních slov bylo jasné, že to nebude nudná exkurze, ale výprava do samotného srdce irské whiskey.
Fermentace a destilace – když whisky ožívá
Prohlídku jsme zahájili u obrovských fermentačních kádí, kde celý proces výroby whiskey začíná. Slad, voda a kvasinky vytvářejí základ, který se později promění ve whisky – a my jsme měli možnost nahlédnout tomu doslova pod pokličku. Cítili jsme teplo, jemnou sladovou vůni a nasávali atmosféru, která se jen těžko popisuje, tu musíte zažít. Následně jsme se přesunuli k pěti impozantním měděným kotlům (pot still), ve kterých probíhá destilace sedm dní v týdnu. V palírně Bushmills probíhá destilace trojitá – na rozdíl od skotské whisky tradičně dvojité – a právě díky tomu je obvykle irská whiskey jemnější a hladší.
Vůně sudů
Velmi působivá byla praktická ukázka, jak použité sudy dramaticky ovlivňují výslednou chuť a barvu whiskey. Palírna vlastní více než půl milionu sudů, ve kterých whisky zraje a získává svou chuť, barvu i charakter. Nejčastěji se používají sudy, ve kterých předtím zrál bourbon, sherry nebo portské víno. Výjimečně se používají i jiné typy sudů, například pro Bushmills Caribbean Rum Cask Finish se používá pro dozrávání sud, ve kterém předtím zrál rum. My jsme měli možnost přivonět si k sudům tří typů– po sherry, po portském a po bourbonu. A rozdíl mezi vůněmi byl vskutku neuvěřitelný. Na vzorcích destilátů jsme si také ověřili, jak doba strávená v sudu ovlivňuje barvu. Obecně samozřejmě platilo, že čím déle whisky zrála, tím byla tmavší. A na první pohled bylo také zřejmé, že právě sherry sudy dodávají whiskey nejtmavší a nejvýraznější barvu.
Ruční práce a moderní technologie bok po boku
Průvodce nás zavedl do další části palírny, kde se plní láhve, balí se do kartonů a připravují k expedici. Procházeli jsme kolem linky, kde se denně plní desetitisíce lahví, ale co nás skutečně velmi překvapilo, to byla limitovaná edice Bushmills 25 Y.O. – každá etiketa se na láhev lepí ručně! V dnešní době, kdy se vše automatizuje, to byla opravdu nečekaná podívaná. Navíc jsme se dozvěděli, že nový provoz s názvem Causeway Distillery, otevřený v roce 2023, zvýšil produkční kapacitu na více než 11 milionů litrů whiskey ročně. Společnost Bushmills exportuje whiskey do celého světa a poměrně překvapivá pro nás byla informace, že největší část produkce směřuje do Polska.
Degustace – okamžik, kdy všechno dává smysl
Po technické části jsme se přesunuli tam, kam to srdce každého milovníka whisky i whiskey táhne nejvíc – do degustační místnosti. Čekala na nás ochutnávka tří kousků: whiskey Black Bush, Bushmills 10 Y.O. a Bushmills 12 Y.O. První vzorek - Black Bush - nás překvapil svou plností a jemností, desetiletá whiskey nabídla medové tóny a ovocnou svěžest a dvanáctiletá? Ta byla noblesní, s dotekem koření a karamelu. Bylo cítit, že každá z nich má svůj vlastní příběh. A po tom všem, co jsme viděli, jsme si tyto chutě dokázali i spojit s konkrétními místy, vůněmi a lidmi.
Poklady v obchodě a láhve, které se nevidí každý den
Na samotný závěr jsme zamířili do obchodu pro návštěvníky palírny – a tam se nám doslova zatajil dech. Na policích stály lahve od 12letých whiskey až po skutečné poklady, jako byly ročníkové edice z roku 1991 nebo 2002, Bushmills 26 Y.O. nebo Bushmills 31 Y.O. Na vlastní oči jsme si navíc mohli prohlédnout i nejstarší irskou whiskey na světě - 46letou „Secrets of the River Bush“ – limitku v počtu 300 lahví. O té jsem v letošním březnu dokonce napsal i celý článek. Takováto irská whiskey se už snad ani nepije, ta se dědí. Nakonec jsme v obchodě strávili více času, než jsme původně plánovali, ale stálo to rozhodně za to.
Bez fotky, ale s krásným zážitkem
Uvnitř samotné palírny se bohužel nesmělo fotit, takže si neseme vzpomínky spíše v hlavě než v mobilu. Ale možná právě o to cennější. V paměti nám navždy zůstane sladová vůně fermentačních kádí, vůně dřeva a jemné tóny whiskey Bushmills na patře. Odcházeli jsme s úsměvem a příjemným pocitem, že jsme na chvíli byli součástí čtyřsetleté tradice, která zraje stejně jako jejich nejlepší whiskey – pomalu, klidně a s grácií.
Jan Odvárko, bestdrink.cz
...a víte jak vznikl název palírny?
Při krátké procházce městečkem Bushmills jsme narazili na historický mlýn – právě podle něj nese palírna i městečko své jméno. Název „Bushmills“ totiž odkazuje na mlýny (mills) stojící na břehu řeky Bush, která tudy protéká. Mlýn jsme si samozřejmě vyfotili – je to nenápadná, ale symbolická připomínka toho, jak hluboce je místní whiskey spjatá s krajinou a historií tohoto místa.