Vážení zákazníci, vzhledem k aktuálním vysokým teplotám nedoporučujeme nákup čokoládových výrobků. Během přepravy hrozí jejich znehodnocení. Děkujeme za pochopení.

Návštěva nejstarší palírny na světě

Když jsme letos plánovali cestu do Severního Irska, bylo nám jasné, že jeden bod programu je naprosto daný – návštěva legendární palírny Bushmills. Tohle místo totiž není jen obyčejná palírna irské whiskey, ale živý důkaz toho, jak může tradice přežít staletí. Destiluje se tu už od roku 1608 a Old Distillery Bushmills - první licencovaná palírna světa - vás přivítá s pokorou i hrdostí zároveň. Vstoupili jsme do návštěvnického centra a netrvalo dlouho, než nás přivítal náš průvodce – charismatický a sympatický vousáč - a s nakažlivým nadšením se pustil do výkladu. Už od prvních slov bylo jasné, že to nebude nudná exkurze, ale výprava do samotného srdce irské whiskey.

Fermentace a destilace – když whisky ožívá

Prohlídku jsme zahájili u obrovských fermentačních kádí, kde celý proces výroby whiskey začíná. Slad, voda a kvasinky vytvářejí základ, který se později promění ve whisky – a my jsme měli možnost nahlédnout tomu doslova pod pokličku. Cítili jsme teplo, jemnou sladovou vůni a nasávali atmosféru, která se jen těžko popisuje, tu musíte zažít. Následně jsme se přesunuli k pěti impozantním měděným kotlům (pot still), ve kterých probíhá destilace sedm dní v týdnu. V palírně Bushmills probíhá destilace trojitá – na rozdíl od skotské whisky tradičně dvojité – a právě díky tomu je obvykle irská whiskey jemnější a hladší. 

Vůně sudů 

Velmi působivá byla praktická ukázka, jak použité sudy dramaticky ovlivňují výslednou chuť a barvu whiskey. Palírna vlastní více než půl milionu sudů, ve kterých whisky zraje a získává svou chuť, barvu i charakter. Nejčastěji se používají sudy, ve kterých předtím zrál bourbon, sherry nebo portské víno. Výjimečně se používají i jiné typy sudů, například pro Bushmills Caribbean Rum Cask Finish se používá pro dozrávání sud, ve kterém předtím zrál rum. My jsme měli možnost přivonět si k sudům tří typů– po sherry, po portském a po bourbonu. A rozdíl mezi vůněmi byl vskutku neuvěřitelný. Na vzorcích destilátů jsme si také ověřili, jak doba strávená v sudu ovlivňuje barvu. Obecně samozřejmě platilo, že čím déle whisky zrála, tím byla tmavší. A na první pohled bylo také zřejmé, že právě sherry sudy dodávají whiskey nejtmavší a nejvýraznější barvu. 

Ruční práce a moderní technologie bok po boku

Průvodce nás zavedl do další části palírny, kde se plní láhve, balí se do kartonů a připravují k expedici. Procházeli jsme kolem linky, kde se denně plní desetitisíce lahví, ale co nás skutečně velmi překvapilo, to byla limitovaná edice Bushmills 25 Y.O. – každá etiketa se na láhev lepí ručně! V dnešní době, kdy se vše automatizuje, to byla opravdu nečekaná podívaná. Navíc jsme se dozvěděli, že nový provoz s názvem Causeway Distillery, otevřený v roce 2023, zvýšil produkční kapacitu na více než 11 milionů litrů whiskey ročně. Společnost Bushmills exportuje whiskey do celého světa a poměrně překvapivá pro nás byla informace, že největší část produkce směřuje do Polska.

Degustace – okamžik, kdy všechno dává smysl

Po technické části jsme se přesunuli tam, kam to srdce každého milovníka whisky i whiskey táhne nejvíc – do degustační místnosti. Čekala na nás ochutnávka tří kousků: whiskey Black Bush, Bushmills 10 Y.O. a Bushmills 12 Y.O. První vzorek - Black Bush - nás překvapil svou plností a jemností, desetiletá whiskey nabídla medové tóny a ovocnou svěžest a dvanáctiletá? Ta byla noblesní, s dotekem koření a karamelu. Bylo cítit, že každá z nich má svůj vlastní příběh. A po tom všem, co jsme viděli, jsme si tyto chutě dokázali i spojit s konkrétními místy, vůněmi a lidmi.

Poklady v obchodě a láhve, které se nevidí každý den

Na samotný závěr jsme zamířili do obchodu pro návštěvníky palírny – a tam se nám doslova zatajil dech. Na policích stály lahve od 12letých whiskey až po skutečné poklady, jako byly ročníkové edice z roku 1991 nebo 2002, Bushmills 26 Y.O. nebo Bushmills 31 Y.O. Na vlastní oči jsme si navíc mohli prohlédnout i nejstarší irskou whiskey na světě - 46letou „Secrets of the River Bush“ – limitku v počtu 300 lahví. O té jsem v letošním březnu dokonce napsal i celý článek. Takováto irská whiskey se už snad ani nepije, ta se dědí. Nakonec jsme v obchodě strávili více času, než jsme původně plánovali, ale stálo to rozhodně za to.

Bez fotky, ale s krásným zážitkem

Uvnitř samotné palírny se bohužel nesmělo fotit, takže si neseme vzpomínky spíše v hlavě než v mobilu. Ale možná právě o to cennější. V paměti nám navždy zůstane sladová vůně fermentačních kádí, vůně dřeva a jemné tóny whiskey Bushmills na patře. Odcházeli jsme s úsměvem a příjemným pocitem, že jsme na chvíli byli součástí čtyřsetleté tradice, která zraje stejně jako jejich nejlepší whiskey – pomalu, klidně a s grácií.

Jan Odvárko, bestdrink.cz

...a víte jak vznikl název palírny?

Při krátké procházce městečkem Bushmills jsme narazili na historický mlýn – právě podle něj nese palírna i městečko své jméno. Název „Bushmills“ totiž odkazuje na mlýny (mills) stojící na břehu řeky Bush, která tudy protéká. Mlýn jsme si samozřejmě vyfotili – je to nenápadná, ale symbolická připomínka toho, jak hluboce je místní whiskey spjatá s krajinou a historií tohoto místa.