Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Nejlepší rumy 2023

Londýnský časopis Drinks International, který se od roku 1967 věnuje výhradně globálnímu trhu s destiláty, každoročně vydává výroční zprávy o preferencích konzumentů rumů ze 100 nejlepších barů z 33 zemí na světě. Výsledky ukazují nejenom ty nejprodávanější značky rumu v roce 2023, ale také poukazují na aktuální trendy naznačující budoucí preference milovníků rumů.  

Bacardi - nejlepší rum roku 2023

Značka Bacardi, světoznámý rum z Portorika, obsazuje již pátým rokem první příčku, tedy v barech nejprodávanější rum na světě. Tento dlouhodobý trend potvrzuje stabilitu rumu Bacardi v barech po celém světě. V analýze bylo zjištěno, že rum Bacardi je jednoznačně nejprodávanějším rumem v celé čtvrtině nejlepších barů na světě. Díky své široké škále stylů se dále také umísťuje jako solidní druhá nebo třetí volba barmanů. Z dat dále vyplývá, že celá polovina barmanů by ho použila jako první volbu pro své rumové koktejly.

Rum Plantation a Havana Club

O druhé místo mezi nejlepšími rumy soupeří dvě značky, a to rum Plantation 3* od Maison Ferrand a rum Havana Club od Pernod Ricard s jeho tříletou a sedmiletou variantou. Obě tyto značky mají podobný podíl v "house rum" (asi 10 %), avšak rum Plantation má lehce větší podíl v běžném rumovém sortimentu barů. Tam zaujímá podíl okolo 27 % a zařazuje se tím mezi 3 nejčastěji podávané rumy. Je důležité také zmínit, že rum Plantation bude mít od roku 2024 nové jméno - rum Planteray.

Rum Diplomático a Zacapa

Rum Diplomático, nyní vlastněný společností Brown-Forman, si udržuje čtvrté místo v žebříčku, ale zároveň se stává rumem s největším postupem v žebříčku "nejprodávanější rum roku 2023". Tento venezuelský rum, i když není tolik zastoupen v barech jako "house rum", má podobně vysokou prodejnost jako guatemalský rum Zacapa od společnosti Diageo. Oba tyto rumy se sice nejčastěji neuvádějí jako nejprodávanější (méně než 5 % dotázaných), ale objevují se mezi třemi nejprodávanějšími rumy ve 20 % celkového vzorku.

Appleton Estate, rum Flor de Cana a další

Jamajský rum Appleton Estate je v barech výrazněji zastoupen jako "house rum" (5 %), ale již méně často se objevuje na seznamu nejoblíbenějších. Rum Flor de Caña představuje určitou anomálii s pouze 12 % uvedení mezi tři nejoblíbenější rumy, přestože je to velmi známý nikaragujský rum a najdeme ho zhruba v 8% barů jako "house rum". Rum Matusalem, což je významný sponzor okolo 50 nejlepších barů světa, zaznamenal v posledních letech vzestup a nyní obsazuje v tomto žebříčku osmé místo. Následuje ho rum El Dorado a první desítku uzavírá rum Mount Gay, které však již představující přece jenom dost odlišné profily původu a charakteru, než výše jmenované. 

Nejoblíbenější rumy v barech roku 2023 ukazují, že trendy se v posledních letech příliš nemění a na výsluní se "hřejí" víceméně stále stejné populární značky. Za rok ale uvidíme, jestli se třeba letos neobjeví nějaká nová kometa a jak vše nakonec dopadne.