Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Rumové regiony - Brazílie

Brazílie, země fotbalu, samby a nekonečných pláží je také domovem jedinečných a skvělých rumů. I když v případě Brazílie je to vlastně Cachaça, které se však často říká právě brazilský rum. Ať už jste tedy vášnivý rumový nadšenec nebo teprve začínající dobrodruh ve světě destilátů, určitě vás zajímá tajemství, jaké skrývá Cachaca - brazilský rum.

Brazilský rum - Cachaca a jeho historie

S rozlohou téměř 8,5 milionů čtverečních kilometrů a bohatstvím různorodých ekosystémů, je Brazílie opravdovým geografickým divem. Nalezneme tu tropické pralesy, rozlehlé savany i nádherné písčité pláže, zkrátka neuvěřitelnou rozmanitost. Pro výrobce Cachaçy je ale zásadním prvkem brazilského prostředí klima. Tropické teploty a vlhké podnebí jsou ideální pro pěstování cukrové třtiny, což je klíčová surovina, ze které se vyrábí rum. Historie Brazílie a destilátu Cachaça jsou pevně spjaty. Éra tohoto unikátního destilátu se začala psát v 16. století, když portugalští kolonisté přivezli a zasadili cukrovou třtinu. Cukrovarnické plantáže a palírny se staly neodmyslitelnou součástí brazilské krajiny, a Cachaça se stala kulturním dědictvím spojeným s radostí a pohostinností.

Co je to Cachaca

Jak již bylo výše uvedeno - Cachaca je brazilský rum, ale také především brazilský národní nápoj. Každý Brazilec totiž ročně vypije tohoto, často trochu drsného, destilátu kolem 8 litrů. V Brazílii se jeho výrobou zabývá okolo 6000 palíren. V zásadě existují dva druhy Cachaçy. Většinou se jedná o tu průmyslově vyráběnou, kdy destilát pochází z destilační kolony (kolonová destilace). Menší část Cachacy, tzv. Cachaça artesanal de Alambique,  pochází z kotlíkové destilace (destilace probíhá v destilačních kotlích - pot still) a produkuje se většinou v malých řemeslných palírnách. Cachaca se často popíjí samostatně, ale většina Brazilců ji pije v koktejlu. A jednoznačně nejpopulárnější a nejznámější je koktejl Caipirinha

Cachaca vs rum

Jaký je rozdíl mezi Cachaçou a rumem? Oba tyto destiláty mají mnoho společného jako je fermentace, destilace v koloně či kotlích nebo zrání v sudech. Dokonce i chuťově je často Cachaça podobná jako Rhum Agricole. Stejně jako zemědělský rum se totiž Cachaca vyrábí výhradně z čisté třtinové šťávy a ne z melasy. Existuje ale několik důležitých odlišností. Tak především se Cachaca může vyrábět pouze v Brazílii. Zajímavostí je také velké množství typů dřeva, ve kterých může zrát. Povoleno je jich v současné době 23 druhů a Cachaca tak zraje v sudech vyrobených z cedru, kurbabylu, vonodřevy, kordie nebo tzv. železného dřeva Ipe. Lahvovat se Cacasa může pouze v síle 38 - 48% alkoholu. 

Skutečný brazilský rum

V Brazílii se můžeme setkat i s pravým třtinovým rumem. Rum Santos Dumont je pojmenovaný po slavném brazilském letci, který jako první uskutečnil pilotovaný let se vzducholodí. Značka Santos Dumont má zajímavé portfolio, nalezneme v něm rum zrající v bourbon sudu, ale také rum zrající v sudu po bílém víně.