Aberlour 10 Y.O. 0,7 l Zobrazit větší

Aberlour 10 Y.O. 0,7 l

Již se neprodává

Nákupem získáte: 159 bodů

Země: SkotskoOblast: Speyside
Stáří: 10 letObjem: 0,7 l
Druh whisky: Single Malt% alkoholu: 40
17 x hodnoceno

Více informací

Aberlour 10 Y.O. má suché, čerstvé, ovocné aroma s vůní časných podzimních jablek a hrušek, doplněné jemným náznakem vanilky a mátového karamelu. Chuť je velmi hebká a smetanová, s kořeněnou nasládlostí muškátového oříšku a medu v kombinaci s orosenou čerstvostí podzimního ovoce. Dokončení dlouhé, hřejivě měkké.

Informace o značce

Single malt whisky vyráběná ve stejnojmenné palírně. Palírnu Aberlour založili v roce 1826 James Gordon a Peter Weir. Známa byla také pod názvy Aberloir či Aberlour House. Na etiketě je ovšem uveden rok 1879. V tomto roce byla Jamesem Flemingem po požáru obnovena. V roce 1892 ji koupila firma Robert Thorne & Sons, která ji po dalším požáru v roce 1898 přestavěla. Od roku 1945 je v majetku Campbell Distillers (dnes součást Pernod Ricard), která palírnu zmodernizovala a zdvojnásobila kapacitu. Držitelem licence je Aberlour-Glenlivet Distillery Co. Kromě dvou světových válek je po celou dobu svojí existence v provozu.

Zobrazit více informací Zobrazit méně informací

Vodu bere palírna z Dunstan´s Well na Ben Rinnes a z Lynn of Ruthrie. Sladování v palírně bylo ukončeno v roce 1962. Celková produkce je více než 3 miliony litrů, z toho jako single malt se prodá přes 1 milion litrů. Aberlour znamená v gaelštině „ústí bublajícího potoka“, což se pravděpodobně vztahuje k místnímu pramenu sv. Drostana, který je zobrazen na etiketách palírny (na starších nebyl, pak dlouhou dobu ano a nyní je pouze na etiketě 10leté a na krabici dalších verzí). Tento však není zdrojem vody pro palírnu, palírna bere vodu z pramenů na úbočí Ben Rinnes. (V městě Aberlour, nedaleko palírny Aberlour, se nachází i palírna Benrinnes.)

Whisky Aberlour se vyznačuje středním až plným tělem, které je pro tuto část Speyside charakteristické. Velké destilační přístroje Aberlouru také dodávají typické tóny karamelky a máty. V osmdesátých letech 20. století začala palírna výslednou whisky míchat z většího počtu sudů po sherry než dříve a whisky začala být výše hodnocena. Většina nyní zraje v sudech po sherry, jen malá část v sudech po bourbonu.

Zobrazit méně informací

Související produkty