Arran 14 Y.O. 0,7 l Zobrazit větší

Arran 14 Y.O. 0,7 l

1 330 Kčs DPH (1 900 Kč/l)

Běžná cena 1 420 Kč

Skladem

(Doručíme již dnes - kurýr Praha)

Nákupem získáte: 266 bodů

Země: SkotskoOblast: Islands
Stáří: 14 letObjem: 0,7 l
Druh whisky: Single Malt% alkoholu: 46
9 x hodnoceno

Více informací

Arran 14 Y.O. má aroma bohaté na vanilku, kiwi, banán a ananasový meloun. V chuti je cítit dotyk skořice, která dodává kořeněnou hranu lehké sladké textuře. Závěr je nasládlý a dlouhý.


Arran 14 Y.O. je mimořádně kvalitní a vyzrálá whisky, která byla poprvé představena na jaře roku 2006. Dnes je pokládána za jednu z nejlepších skotských whisky. Tradiční výrobní postupy a pomalá destilace dovolují vyrábět tuto jednosladovou whisky se stylem a obsahem. Je lahvována bez použití studené filtrace, aby si lépe uchovala plný charakter whisky. Při její výrobě nejsou použita žádná umělá barviva, jedná se o plně přírodní produkt. Pro zrání je použito 60 % sudů po bourbonu a 40 % sudů po sherry.

Informace o značce

The Arran Malt distillery zahájila provoz v roce 1995 na stejnojmenném skotském ostrově Arran. První destilace proběhla slavnostně 29. června 1995 ve 14 hodin a 29 minut. Byla to první legální destilace od roku 1837. Kdysi se na ostrově nacházelo až 50 většinou ilegálních destilérií. V průběhu 19. století však všechny zanikly. Whisky odsud pocházející měla vždy velmi dobrou pověst a byla svého času pokládána za nejlepší z celého Skotska. Co do kvality se jí vyrovnala pouze ta z údolí Livetu. Dnes je destilérie Arran poslední na ostrově a jedna z posledních nezávislých palíren ve Skotsku. Je situována ve vesnici Lochranza, kde využívá čistou horskou vodu a jemný mořský vzduch, kterým je tento krásný ostrov obdařen.

Zobrazit více informací Zobrazit méně informací

Ostrov Arran patří k nejmalebnějším částem Skotska. Pro svou rozmanitost bývá často označován jako „malé Skotsko“. To je důvod, proč zde po 150 letech zahájila provoz jedna z nejmladších destilérií ve Skotsku. Další příčinou je kvalita vody čerpané z jezera „Loch Na Davie“ a z říčky Easan Biorach. Voda pochází z žulových masivů ostrova Arran a cestou z hor protéká skrze četná rašeliniště. Dalším kladem je přímořské klima ovlivněné Golfským proudem. To poskytuje skvělé podmínky pro kvalitní a rychlé vyzrání whisky. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na tradici a kvalitu whisky, která byla, ač ilegálně, v minulosti na ostrově vyráběna. To vše dává nové destilérii The Arran Malt do vínku ty nejlepší předpoklady zařadit se mezi známé a vyhledávané značky skotských single malt whisek.

Destilérie Arran nemá vlastní sladovnu. Slad nakupuje z velkosladoven (Baird's Malt). Pro sladování je používán převážně ječmen odrůdy Optic. Při sladování se vůbec nepoužívá rašelinný kouř. Pro každou jednu dávku se použijí 2,5 tuny sladu, ze kterých je extrahováno za 7 hodin 13 000 litrů sladiny. Celý proces se opakuje 3x týdně. Kvasné kádě jsou vyrobeny z oregonských borovic a každá pojme celou dávku sladiny. Po přidání 50 kg kvasinek probíhá kvašení, které v The Arran Malt trvá 52 hodin a jehož výsledkem je kvas o přibližné síle 9% alkoholu. Poté prochází kvas prvním pálením v kotlíku zvaném „wash still“. Po asi šestihodinovém pálení se získá zhruba 1 775 litrů alkoholu, který se smíchá s „úkapem“ z druhé destilace na celkových přibližně 23% alkoholu. Tato směs se nazývá „low wines“ a postupuje do druhé, konečné fáze destilace, probíhající v tzv. „spirit still“. Ty mají v The Arran Malt objem 4 300 litrů a plní se přibližně na 3 700 litrů. Výsledkem je zhruba 750 litrů alkoholu o síle asi 68%. Tento výsledný produkt destilace se naředí místní vodou na 63,5% a plní se do sudů, aby po letech dal vzniknout špičkové skotské single malt whisky. Pro stárnutí se používají sudy po americkém bourbonu či pro speciální produkty po španělském sherry.

Zobrazit méně informací

Související produkty