Výrobce

Produktové řady

    Cena

    Objem

    Stáří

    Země

    Tmavé

    Tmavý rum svoji barvu získává v době svého zrání v sudech. Těsně po destilaci je samozřejmě každý rum nejprve bezbarvý a čirý. Poté se přemístí do sudů, kde zraje minimálně tři měsíce, častěji ale mnoho let. Dřevo přitom dodá rumu nejenom barvu, ale především chuť. Záleží také na dalších faktorech, jako je typ dřeva nebo jak silně je sud vypálen. Nejčastějším dřevem používaným na výrobu sudů je dřevo dubové, buď americký bílý dub nebo francouzský dub limousinský. Ze dřeva se do destilátu uvolňují aromata, v rumu potom můžeme cítit vanilku, medovou sladkost, čokoládu, oříšky, hřebíček či skořici. Často se rumy nechají stařit v již použitých sudech po bourbonu, sherry nebo vínu. Ve výsledku potom můžeme v rumu cítit dotek třeba sladkého sherry nebo portského vína.


    Zobrazit více informací Zobrazit méně informací

    Míchaný či single


    Každý ze sudů je jiný a dodá tedy rumu odlišnou chuť. Master blendeři potom z jednotlivých sudů vybírají takové, aby výsledný produkt namíchaný z jednotlivých složek odpovídal jejich představě. Nejčastěji na trh přicházejí právě takovéto blendované rumy, tedy rumy míchané ze sudů různého stáří. Můžeme se ale setkat i s rumy pouze z jednoho sudu, ty se obvykle značí jako „single barrel“ nebo „single cask“. Takové bývají často lahvovány i v sudové síle (například Don Papa Rare Cask) a neředí se na obvyklou hodnotu 38 nebo 40% alkoholu. Existuje ještě jedna rozšířená metoda výroby, a to je metoda solera, kterou výrobci rumu převzali ze Španělska, kde tímto způsobem vyrábějí sherry. Typickým představitel je světoznámý rum Zacapa.


    Klasika nebo rhum agricole?


    Pro výrobu rumů se většinou používá melasa, tedy jakýsi „odpadní“ produkt při výrobě třtinového cukru. Tento typ rumů bývá obvykle sladší, s plnější chutí a bohatým aroma jako je třeba v poslední době oblíbený rum Bumbu. Méně často se k výrobě rumů používá čistá přírodní cukrová šťáva, zvaná panenská. Takový rum se označuje jako Rhum Agricole neboli rum zemědělský. Bývá svěžejší, s čistší chutí, která se blíží chuti koňaku. Se zemědělskými rumy se setkáme v bývalých francouzských koloniích, například v Martiniku.


    Tmavé rumy, které zrály léta v dubových sudech nepoužíváme do míchaných nápojů. Jsou určeny pro pomalé upíjení a labužnické vychutnávání.

    Zobrazit méně informací

    Tmavé  Počet produktů: 337

    na stránku